mięso duszone w śmietanie - w sosie śmietanowym

soczysty, delikatny, miękki, bardzo smaczny, lekki, prosty! Duszone mięso w śmietanie jest niezwykle proste w przygotowaniu, każdy początkujący może sobie z tym poradzić. W procesie gotowania możesz dodać grzyby, warzywa-okaże się jeszcze smaczniejszy! Podawaj z dowolnym dodatkiem: z warzyw, makaronu, zbóż.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 15 % 4 g
178 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić mięso w śmietanie? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wieprzowina najlepiej wziąć filet, ale jeśli go nie ma, usuń wszystkie kości i skórę z mięsa. Pamiętaj, aby wziąć śmietanę gęstą, świeżą i najwyższą zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i pamiętaj, aby je wysuszyć, w przeciwnym razie mięso nie będzie smażone w przyszłości, ale będzie gotowane w płynie. Pokrój wieprzowinę w paski i włóż do rozgrzanej patelni z olejem. Mięso należy pokroić w poprzek włókien, wtedy mięso będzie miękkie i łatwo rozłożyć na włókna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż mięso na patelni na dużym ogniu przez 5-7 minut na złoty kolor, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj cebulę do patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż wszystko przez 3-5 minut na średnim ogniu, mieszając, aby się nie przypaliło. Skoncentruj się na swoim piecu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę na patelnię i szybko mieszaj, aż mąka zostanie równomiernie rozprowadzona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę na patelnię i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Uważaj na zawartość, aby się nie przypaliła i w razie potrzeby dodaj trochę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę na patelnię z mięsem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj musztardę, która doda pikanterii i sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej paprykę na patelnię. Możesz wziąć dowolną paprykę, wędzona doda lekkiego aromatu dymu, pasta paprykowa nada głębszy kolor i smak. Jeśli ci się nie podoba, możesz wykluczyć ten produkt. Sól, pieprz, zamknij pokrywkę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 20-30 minut (skup się na kuchence). Mięso w sosie śmietanowym jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mięso duszone w śmietanie można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu na patelni ze świeżymi warzywami i ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy