BEF-Stroganow z piersi kurczaka

Szybki, łatwy, smaczny, zdrowy!!
Mr.KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 28 % 7 g
121 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1 przygotowanie sosu. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i bulion na patelni. Sól i pieprz do smaku, doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy sos na bok.
2 mięso z kurczaka kroimy, panierujemy w mące, ale następnie wkładamy do durszlaka, aby strząsnąć nadmiar mąki.
3 cebulę kroimy w półpierścienie i podsmażamy.
4 rozłóż kurczaka na cebuli. Ogień jest silny. Cały czas mieszamy mięso z cebulą, smażymy przez 5-6 minut.
5 włóż mięso do rondla z sosem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy