Bigus z kapustą, ziemniakami i mięsem

Przygotuj bardzo satysfakcjonujące i smaczne danie na obiad - zachwyć rodzinę! Wspaniałe danie na obiad-obfite, pożywne, smaczne. I dość budżetowy-możesz ugotować takie pyszne ze zwykłych i znanych produktów. Spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 35 % 7 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Grubo posiekaj mięso.
2. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu, połóż mięso i smaż z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Po usmażeniu przenieś mięso do dużego rondla.
3. Obierz obrane marchewki na grubej skórce, obierz cebulę i pokrój w paski.
4. Włóż cebulę do pozostałego oleju na patelni, smaż na złoty kolor.
5. Dodaj marchewki, zmniejsz ogień do minimum, gotuj wszystko razem przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
6. Pokrój pomidory w kostkę, włóż na patelnię, możesz dodać trochę ciepła. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
7. Teraz połóż warzywa z patelni na mięso, spróbuj maksymalnie pozostawić olej na patelni.
8. Wstępnie obrane ziemniaki grubo posiekaj i smaż na pozostałym oleju ,aż się zarumienią (nie jest to konieczne do całkowitego ugotowania).
9. Włóż koncentrat pomidorowy na patelnię, ciągle mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Połóż go na mięsie i warzywach.
10. Wszystko wymieszaj, podpal patelnię. Dodaj wodę.
11. Posiekaj kapustę, włóż do rondla, wymieszaj, zamknij pokrywkę. Dusić wszystko razem, aż będzie gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy