Spezzatino (włoski gulasz) z zielonym groszkiem

Gotowanie jest bardzo proste, a jedzenie jest bardzo smaczne! Spezzatino to gulasz pokrojony w kostkę. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego dania-Tradycyjny jest przygotowywany z ziemniakami; ktoś woli mięso w sosie pomidorowym, z grzybami lub z wędlin. Niektóre włoskie gospodynie domowe przygotowują danie jako sos do tradycyjnego makaronu, w tym przypadku dodaje się więcej bulionu. W mojej rodzinie spezzatino jest preferowane z zielonym groszkiem.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 24 % 5 g
117 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
drobno posiekaj cebulę i seler, zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż warzywa na oleju roślinnym w głębokiej patelni (używam naczyń z terakoty).
pokrój mięso na kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwiń w mąkę i dodaj do warzyw. Gdy tylko na kawałkach mięsa utworzy się skorupa, zmniejsz ogień i wlej białe wino. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj zielony groszek i gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.
jeśli używany jest świeżo mrożony zielony groszek, należy go rozmrozić przed dodaniem do naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy