Spezzatino z zielonym groszkiem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj cebulę i seler, zetrzyj marchewki na grubej tarce i usmaż warzywa na oleju roślinnym w głębokiej patelni (używam naczyń z terakoty).
pokrój mięso na kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwiń w mąkę i dodaj do warzyw. Gdy tylko na kawałkach mięsa utworzy się skorupa, zmniejsz ogień i wlej białe wino. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj zielony groszek i gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.
jeśli używany jest świeżo mrożony zielony groszek, należy go rozmrozić przed dodaniem do naczynia.
pokrój mięso na kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwiń w mąkę i dodaj do warzyw. Gdy tylko na kawałkach mięsa utworzy się skorupa, zmniejsz ogień i wlej białe wino. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlej bulion i dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj zielony groszek i gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.
jeśli używany jest świeżo mrożony zielony groszek, należy go rozmrozić przed dodaniem do naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g