Szybki chleb w piekarniku na drożdżach

pyszny i łatwy do zrobienia domowy chleb! Chleb według tego przepisu jest miękki, przewiewny o idealnej strukturze miękiszu. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, w wyniku czego otrzymujesz wspaniały domowy chleb zrobiony własnymi rękami z naturalnych produktów bez dodatków.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 75 % 39 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę do głębokiej miski przez drobne sito (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą bardziej puszyste), dodaj sól, cukier i suche drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 stopni, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną) i olej słonecznikowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść miękkie ciasto (pamiętaj, że mąka ma różną gęstość, a jej ilość może być nieco większa lub mniejsza).  Posmaruj miskę olejem roślinnym i umieść w niej ciasto na 30 minut, przykryte ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, aby ciasto dobrze pasowało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ciągu pół godziny moje ciasto wzrosło 3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiażdż ciasto i uformuj bułkę lub bochenek. Na górze możesz wykonać nacięcia nożem. Pozostaw chleb w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 15 do 20 minut. Następnie skrop mlekiem lub wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chleb przez 20-25 minut (może to zająć trochę więcej lub mniej czasu, zorientuj się w piekarniku). Piec na złoty wierzch. Mój chleb pieczony przez 25 minut. Schłodzić chleb na ruszcie.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

po raz pierwszy upiekłam domowy chleb, wynik zadowolił mnie i moich bliskich. Chleb okazał się pyszny i wcale nie jest trudny do ugotowania, na pewno będę nadal piec. Jest przygotowywany z dostępnych składników i dość szybko. Co jest szczególnie przyjemne w domowym chlebie - wiem dokładnie, z czego jest przygotowywany, że kompozycja zawiera tylko naturalne składniki bez żadnych szkodliwych dodatków, nie ma nadmiaru soli i cukru. Bardzo smaczne z masłem lub dżemem. Domowy chleb pozostaje miękki przez długi czas i nie starzeje się. Będę również eksperymentować z innymi rodzajami mąki-żytnią i pełnoziarnistą, możesz również dodać nasiona słonecznika lub dyni, więc będzie smaczniejszy i zdrowszy. Gorąco polecam spróbować upiec chleb własnymi rękami zgodnie z tym przepisem! Jestem pewien, że spodoba się Tobie i Twoim bliskim!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy