skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto z galaretką z kapustą w piekarniku? Przygotuj wskazane produkty. Kapustę można stosować zarówno w odmianach młodych, wczesnych, jak i późnych, dopiero po pokrojeniu należy ją zmiksować rękami wraz z ziołami i solą, aby nadzienie stało się bardziej miękkie i straciło gęstość. Zamiast kwaśnej śmietany dopuszczalne jest stosowanie kefiru, ale wtedy zaleca się zwiększenie liczby jaj kurzych do trzech sztuk.
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, wlej śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, dodaj sól. Zmielony czarny pieprz - opcjonalnie. Ubij trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, które nie jest ciasne, dokładnie ugniatając widelcem lub trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być wystarczająco płynne, mniej więcej jak naleśniki. W razie potrzeby dodaj trochę mniej lub trochę więcej mąki, uzyskując pożądaną konsystencję.
Krok 4:
Obierz górne liście widelcem kapusty, pokrój główkę kapusty na pół i pokrój w dowolny sposób. Włóż kawałki do głębokiego pojemnika i dodaj sól, dodaj posiekane warzywa i pamiętaj rękami z naciskiem, aby kapusta wypuściła sok.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej do niego połowę przygotowanego ciasta. Wielu kucharzy zaleca zastąpienie masła roślinnego - działaj według własnych upodobań.
Krok 6:
Rozłóż równomiernie na cieście ugotowane nadzienie z kapusty. Nawiasem mówiąc, takie ciasto można przygotować nawet z kiszoną kapustą, jeśli zostanie wstępnie umyte z solanki i wrzucone do durszlaka, pozwalając spłynąć nadmiar płynu.
Krok 7:
Delikatnie napełnij nadzienie drugą częścią ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 C i umieść w nim formę z obrabianym przedmiotem. Piecz ciasto przez około 35-40 minut na złoty kolor. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu. Pamiętaj, aby sprawdzić wypieki pod kątem gotowości za pomocą zapałki lub drewnianego szpikulca. Jeśli szpikulec wyjdzie z pieczenia suchy-ciasto jest całkowicie gotowe!
Krok 8:
Wyjmij formę z piekarnika, pozwól wypiekom ostygnąć przez około 20 minut bezpośrednio w formie. Następnie wyjmij ciasto z formy i pokrój na porcje, podając do stołu. Takie ciasto z kefirem lub aromatyczną herbatą jest szczególnie smaczne. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
galaretowate ciasto z kapustą na kwaśnej śmietanie okazuje się nie tylko smaczne, ale także zdrowe, gotuje się nie dłużej niż 45 minut, więc z łatwością podasz je na lunch lub kolację. Ciasto to świetna opcja na posiłek na wycieczkę lub na piknik.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g