chrupiący kurczak na soli pieczony w piekarniku w całości

najłatwiejszy i najtańszy przepis ze wszystkich możliwych! Aby ugotować pysznego kurczaka na soli w piekarniku, potrzebujesz minimum składników i trochę czasu na pieczenie. Pomimo tego, że kurczak nie musi być dodatkowo marynowany, okazuje się bardzo aromatyczny, soczysty, z chrupiącą złotą skórką!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
155 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w całości na soli? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeżego kurczaka, nie zwiotczałego, skóra powinna ściśle przylegać do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz kurczaka ręcznikami papierowymi. Jeśli kurczak ma resztki piór, usuń je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz płynny miód i olej roślinny i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub na parze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie opłucz cytrynę, osusz. Na całej cytrynie za pomocą noża wykonaj głębokie nacięcia, aby sok z niej lepiej odparował podczas pieczenia kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż całą cytrynę do przygotowanej tuszy. W razie potrzeby, przed dodaniem cytryny, możesz posolić i pieprzyć kurczaka w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia wlej sól i spłaszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kurczaka na soli tyłem do dołu, aby sok wypływał z niego wolniej, a ptak zachował soczystość. Możesz również związać nogi ptaka nitką kulinarną. Na wierzchu posmaruj kurczaka mieszanką miodu i masła. To miód utworzy chrupiącą złotą skórkę na kurczaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zapobiec przypaleniu końcówek skrzydeł i nóg, możesz owinąć je kawałkami folii. Umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny, aż pojawi się złoty kolor. Okresowo smaruj ptaka resztkami mieszanki miodu z miski, ponieważ sok, który wypłynie z samego ptaka, zostanie wchłonięty przez sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby sprawdzić gotowość ptaka, przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy