łódki z cukinii w piekarniku z mięsem mielonym i grzybami

pyszne świąteczne drugie z oryginalnym wystrojem! Te łódki z cukinii w piekarniku z mięsem mielonym i grzybami są dobre do gotowania, gdy chcesz mile zaskoczyć gości. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także pięknie wyglądają na stole. Robisz jedno danie i dostajesz dwa w jednym: mięso z dodatkiem!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 13 % 2 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić łódź z cukinii? Przygotuj składniki. Wziąłem świeże grzyby, ale możesz użyć mrożonych. Należy pamiętać, że czas smażenia ich nieznacznie wzrośnie, ponieważ dadzą dużo nadmiaru wilgoci, którą należy odparować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię (mam cukinię) umyj i osusz. Przeciąć na pół. Za pomocą noża wykonaj nacięcia wewnątrz, nie sięgając do skóry. Łyżką wyjmij miąższ i odłóż na bok. Dodamy go do mięsa mielonego później, drobno posiekając. A sama cukinia będzie podstawą naszych łodzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z gruzu, umyj i drobno posiekaj. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię na kuchence. Wlej do niego olej roślinny. Podsmaż cebulę i grzyby na patelni na oleju, aż będą miękkie, mieszając. Zetrzyj twardy lub półtwardy ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowego mięsa mielonego (mam mieszankę kurczaka i wieprzowiny) dodaj smażone grzyby z cebulą, posiekaną miąższ cukinii i 2/3 części startego sera. Wszystko wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Włącz piekarnik na 190 stopni rozgrzać się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do piekarnika lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż przygotowane cukinię & quot; łódki & quot;. Napełnij je równomiernie mielonym mięsem. Na wierzch posyp pozostałym startym serem. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na około 40 minut. Czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do" łodzi & quot; potrzebne są żagle. Zrobimy je ze świeżego ogórka. Umyj go wcześniej, odetnij krawędzie. Pokrój cienko na prostokątne talerze. Można to zrobić za pomocą bardzo ostrego zwykłego noża lub specjalnego noża do obierania. Użyj wykałaczki, aby nadać ogórkom kształt żagla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wykałaczki z ogórkiem żaglowym do gotowych gorących łodzi z cukinii i natychmiast podawaj. Smacznego!

ten przepis może jednocześnie osiągnąć kilka celów. Po pierwsze, szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę, łącząc zarówno przystawkę, jak i gorącą w jednym przepisie; po drugie, zaskocz gości oryginalnym podaniem prostego dania, jeśli masz świąteczny obiad, i znowu je nakarmisz; i po trzecie, zawsze miej w rezerwie sprawdzony dobry przepis na gotowanie młodej cukinii, w której sezonie jest ich dużo. Więc ten przepis ma same zalety!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy