kurczak w kawałkach w piekarniku

bardzo smaczne, proste, niedrogie-święto każdego dnia! W przypadku kurczaka w kawałkach w piekarniku możesz wziąć dowolne części tuszy! I zamień danie w rodzinny budżet lub świąteczny. Jest obfity, soczysty, dobrze komponuje się z sosem i bez, nadaje się do dodatków warzywnych i sałatek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 16 g
tłuszcze 60 % 26 g
węglowodany 2 % 1 g
300 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w kawałkach? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne części kurczaka. Opłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Ułóż wszystkie kawałki w przestronnej misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przyprawy do kurczaka - sól, curry i paprykę do miski. Możesz użyć dowolnych innych przypraw i przypraw według własnych upodobań. W tym momencie możesz dodać czosnek według uznania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj majonez do miski z kurczakiem. Możesz użyć dowolnego majonezu. Jest to konieczne, aby gotowe danie było delikatne i soczyste. Preferuj domowy majonez, ponieważ dokładnie wiesz, z czego jest zrobiony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie kawałki z przyprawami i majonezem. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty marynatą. W tej formie pozostaw kurczaka i marynuj przez 1,5-2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj formę przed pieczeniem. Nasmaruj spód i boki olejem roślinnym. Posyp trochę bułką tartą. Jest to konieczne, aby kurczak nie przykleił się do dna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie umieść wszystkie kawałki kurczaka w naczyniu do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. Po 40-50 minutach spróbuj przebić kawałki ostrym nożem. Jeśli sok nie jest różowy, kurczak jest gotowy. Ale jeśli masz wątpliwości, możesz przytrzymać kolejne 10-20 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!

pomimo szerokiej gamy przepisów na kurczaka, zawsze staram się zrobić coś nowego. A ten przepis nie jest wyjątkiem.
pomimo całej delikatności i soczystości gotowego dania, nie można go zaklasyfikować jako dietetycznego. Jeśli podążasz za figurą i starasz się spożywać mniej kalorii, to przygotowując kurczaka zgodnie z tym przepisem, polecam zastąpić majonez śmietaną.
przyprawy nadają gotowemu daniu pikantny smak. Dlatego, aby uzyskać jaśniejszy smak podczas marynowania, możesz dodać mielony pieprz i czosnek, przepuszczony przez prasę czosnkową.
taki kurczak nadaje się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do przystawki, na przykład z tłuczonych ziemniaków.
uzupełnij gotowe danie świeżymi warzywami.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy