skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z czosnkiem w piekarniku ze złotą skórką? Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka pieczonego z liściem laurowym, potrzebujemy: kurczaka o wadze 1,4-1,7 kg, liści laurowych, czosnku, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz.
Krok 3:
Natrzyj ptaka solą i mielonym pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 4:
Obierz czosnek. Włóż cały czosnek i 2-3 liście laurowe do tuszy.
Krok 5:
Ostrym cienkim nożem oddziel skórę od mięsa na piersi i równomiernie rozprowadź pod nią pozostałe liście laurowe.
Krok 6:
Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek i umieść w naczyniu do pieczenia lub na szpikulcu. Osobiście podczas pieczenia z kurczaka wydzielało się dużo płynu i tłuszczu, więc dobrze, że zdecydowałam się upiec go w głębokiej formie, a nie na rożnie, jak początkowo planowałam.
Krok 7:
Piecz ptaka przez około 1 godzinę w 180°C, aż utworzy się złoty kolor. Gotowego kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem, na przykład z gotowanymi ziemniakami, ryżem. Smacznego!
czosnek jest niezastąpionym i niezmiennym towarzyszem wielu potraw z drobiu i mięsa. Kurczak pieczony w piekarniku z czosnkiem w połączeniu z liściem laurowym okazuje się pachnący i pikantny.
kilka razy spotkałem się z opinią, że liść laurowy nie łączy się z daniami z drobiu. Wydaje mi się to jednak nieco naciągane. Potwierdza to proponowany przeze mnie przepis na kurczaka z czosnkiem i liściem laurowym. Co więcej, sam przepis pochodzi z profesjonalnej francuskiej publikacji kulinarnej, a Francuzi dużo wiedzą o kompatybilności produktów. Nawiasem mówiąc, w naszej rosyjskojęzycznej sieci jest również wiele podobnych przepisów.
jeśli chodzi o inne kombinacje, liście laurowe świetnie komponują się z przyprawami, takimi jak rozmaryn, goździki, kolendra, pieprz, tymianek i szałwia. Liść laurowy doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi, warzywnymi, grzybowymi i rybnymi. Świetnie komponuje się z potrawami ziemniaczanymi, nadaje niesamowity smak różnym marynatom i konserwom.
liść laurowy do tego dania lepiej jest użyć niezbyt starego, wtedy aromat będzie jaśniejszy i bogatszy. Ale nie za młode liście, ponieważ mogą być gorzkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g