kurczak z czosnkiem w piekarniku ze złotą skórką i lavrushką

liście laurowe nadają kurczakowi bardzo silny pikantny smak. Jeśli chcesz szybko i smacznie upiec kurczaka, ale nie ma pod ręką nadzienia do nadziewania, zwykłe liście laurowe, które są w szafce każdej gospodyni domowej, mogą pomóc. Wymaga to tylko samych liści, czosnku, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
259 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z czosnkiem w piekarniku ze złotą skórką? Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka pieczonego z liściem laurowym, potrzebujemy: kurczaka o wadze 1,4-1,7 kg, liści laurowych, czosnku, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj ptaka solą i mielonym pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Włóż cały czosnek i 2-3 liście laurowe do tuszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrym cienkim nożem oddziel skórę od mięsa na piersi i równomiernie rozprowadź pod nią pozostałe liście laurowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj kurczaka oliwą z oliwek i umieść w naczyniu do pieczenia lub na szpikulcu. Osobiście podczas pieczenia z kurczaka wydzielało się dużo płynu i tłuszczu, więc dobrze, że zdecydowałam się upiec go w głębokiej formie, a nie na rożnie, jak początkowo planowałam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ptaka przez około 1 godzinę w 180°C, aż utworzy się złoty kolor. Gotowego kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem, na przykład z gotowanymi ziemniakami, ryżem. Smacznego!

czosnek jest niezastąpionym i niezmiennym towarzyszem wielu potraw z drobiu i mięsa. Kurczak pieczony w piekarniku z czosnkiem w połączeniu z liściem laurowym okazuje się pachnący i pikantny.

kilka razy spotkałem się z opinią, że liść laurowy nie łączy się z daniami z drobiu. Wydaje mi się to jednak nieco naciągane. Potwierdza to proponowany przeze mnie przepis na kurczaka z czosnkiem i liściem laurowym. Co więcej, sam przepis pochodzi z profesjonalnej francuskiej publikacji kulinarnej, a Francuzi dużo wiedzą o kompatybilności produktów. Nawiasem mówiąc, w naszej rosyjskojęzycznej sieci jest również wiele podobnych przepisów.

jeśli chodzi o inne kombinacje, liście laurowe świetnie komponują się z przyprawami, takimi jak rozmaryn, goździki, kolendra, pieprz, tymianek i szałwia. Liść laurowy doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi, warzywnymi, grzybowymi i rybnymi. Świetnie komponuje się z potrawami ziemniaczanymi, nadaje niesamowity smak różnym marynatom i konserwom.

liść laurowy do tego dania lepiej jest użyć niezbyt starego, wtedy aromat będzie jaśniejszy i bogatszy. Ale nie za młode liście, ponieważ mogą być gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy