wieprzowina w piekarniku z serem i pomidorami

soczysty, pyszny, z świątecznym nastrojem, łatwy do gotowania! Wieprzowina w piekarniku z serem i pomidorami jest przygotowywana z dostępnych produktów, a jednocześnie wygląda bardzo imponująco. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik jest bardzo imponujący. Możesz podawać na rodzinny obiad lub na świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w piekarniku z serem i pomidorami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę bez kości. Wygodne jest użycie szynki wieprzowej lub węglanu. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Wybierz również ser według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w poprzek włókien na porcje o grubości około 1-1, 5 cm i ubij trochę młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Posmaruj go olejem roślinnym i połóż kawałki ubitego mięsa. Posyp solą i przyprawami. Jako przyprawa wystarczy zmielony pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser. Odłóż trochę na bok do posypania. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz ser, śmietanę, pietruszkę i czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie rozłóż powstałą masę serową na przygotowanych kawałkach mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Ułóż pokrojone pomidory na mięsie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp odstawionym tartym serem. włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie sok pojawi się w formie, a jego część będzie miała czas na odparowanie. Ser nie tylko się stopi, ale także lekko się zrumieni. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy