udka z kurczaka z ziemniakami w piekarniku

niezwykle smaczne, łatwe do przygotowania danie. Zgodnie z tym przepisem uzyskuje się bardzo soczyste, smaczne udka, a ziemniaki po prostu polizasz palce. Metoda gotowania w piekarniku sprawia, że to danie jest niezwykle smaczne, piękne, zdrowe.
Swietłana JestemAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 30 % 9 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Udka z kurczaka dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, usuwając z nich skórę(wszyscy dobrze znają negatywny wpływ cholesterolu na organizm, więc nie uważam za konieczne pozostawienie go). Posolić każdy kawałek z obu stron według własnych upodobań, posypać papryką, posmarować majonezem, włożyć do pojemnika, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki do marynowania. Możesz marynować wieczorem i pozostawić na noc w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże ziemniaki pod bieżącą zimną wodą, obierz, pokrój wzdłuż na 4 części, włóż do głębokiego pojemnika, Posol do smaku, dopraw papryką, bezwonnym olejem roślinnym i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj dużą blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym, ułóż marynowane nogi i ziemniaki. Włóż do piekarnika na około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Piekarnika nie można wcześniej podgrzać.

chcę podzielić się z wami przepisem, który z przyjemnością przygotowuję zarówno na przybycie gości, jak i w domu. Udka z kurczaka są marynowane z wyprzedzeniem (można to zrobić nawet w nocy), ponieważ im dłużej stoją w marynacie, tym smaczniejsze i bardziej soczyste są uzyskiwane. Przygotowując to danie, lepiej jest użyć papryki, ponieważ poprawia ona wygląd i smak gotowego dania-dlatego polecam użyć tej konkretnej przyprawy (chociaż można ją zastąpić czarną lub mieszanką papryki). Świeże, średniej wielkości obrane ziemniaki kroimy wzdłuż na cztery części (jeśli ziemniaki są bardzo duże, przecinamy każdą część na pół), aby wyglądały bardziej atrakcyjnie i apetycznie. Pamiętaj, aby wymieszać ziemniaki z olejem roślinnym, aby były równomiernie upieczone. Gotowe danie jest pięknie ułożone na wcześniej umytych i suszonych liściach sałaty. Pieczone w ten sposób udka z kurczaka z ziemniakami zachwycą cię swoim smakiem! Spróbuj gotować według tego przepisu-jestem pewien, że nie zawiedziesz się i będziesz bardzo zadowolony z wyniku. Życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy