warstwowa szarlotka z domowego ciasta bez drożdży

aromatyczny z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem jabłkowym Puff! Wiele osób zna smak ptysiów z jabłkami od dzieciństwa. To popularne ciasto z jabłkami i cynamonem jest przygotowywane dość prosto i szybko. Wystarczy rozmrozić gotowe ciasto francuskie, łatwo przygotować nadzienie ze świeżych słodkich jabłek, upiec Puff, a pyszny przysmak o smaku dzieciństwa na herbatę jest gotowy. pieczenie okazuje się nie tylko proste i szybkie, ale także dość niedrogie, składniki są dostępne iw większości przypadków są w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 62 % 31 g
260 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Patrzymy na konsystencję ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki. Ciasto dzielimy również na 4 równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm. Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta. I ponownie złóż ciasto w poprzek. Gotowe ciasto francuskie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki. Puff z jabłek jest po prostu niezrównany z ciasta francuskiego. Przygotowanie takiego ciasta w domu wymaga oczywiście wystarczającego wysiłku i czasu. A jeśli nie chcesz zadzierać z tym ciastem, możesz go kupić w sklepie gotowym, co znacznie uprości proces pieczenia. Lub jeśli masz czas i chęć przygotowania ciasta francuskiego z wyprzedzeniem i zamrożenia w zamrażarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokątną warstwę. Możesz zrobić jeden duży puff z kawałka ciasta francuskiego lub kilka małych w razie potrzeby. Jabłka lepiej wziąć słodkie odmiany, bez kwaśności. Jeśli jabłka są świeże, a ich skóra jest cienka i delikatna, nie trzeba ich obierać, wystarczy usunąć rdzeń z nasionami. Zetrzyj jabłka, używając świeżych do pieczenia, bez wstępnej obróbki cieplnej, wtedy zachowa się więcej witamin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z startych jabłek lekko wyciśnij sok, jeśli jabłka są bardzo soczyste, aby ciasto nie było wilgotne. Połóż starte jabłka na połowie ciasta, posyp cynamonem i cukrem. Na drugiej połowie wykonujemy poprzeczne nacięcia na środku, nie docierając do krawędzi ciasta. Drugą częścią ciasta pokrywamy nadzienie, delikatnie szczypamy krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij jajko kurze, aż będzie gładkie i pojawi się piana na powierzchni. Posmaruj Puff ubitym jajkiem kurzym. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz ptysie przez około 15 minut. Gdy Puff się zarumieni, wyjmujemy go z piekarnika i podajemy do stołu. Takie wypieki są pyszne z herbatą, kawą i kakao. Dzięki cynamonowi i jabłkom nie jest bardzo kaloryczny, więc nawet ci, którzy podążają za swoją figurą, mogą sobie na to pozwolić. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy