skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta.
Krok 2:
Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Patrzymy na konsystencję ciasta.
Krok 4:
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.
Krok 5:
Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki. Ciasto dzielimy również na 4 równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm. Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.
Krok 6:
Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta. I ponownie złóż ciasto w poprzek. Gotowe ciasto francuskie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 7:
Przygotuj składniki. Puff z jabłek jest po prostu niezrównany z ciasta francuskiego. Przygotowanie takiego ciasta w domu wymaga oczywiście wystarczającego wysiłku i czasu. A jeśli nie chcesz zadzierać z tym ciastem, możesz go kupić w sklepie gotowym, co znacznie uprości proces pieczenia. Lub jeśli masz czas i chęć przygotowania ciasta francuskiego z wyprzedzeniem i zamrożenia w zamrażarce.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokątną warstwę. Możesz zrobić jeden duży puff z kawałka ciasta francuskiego lub kilka małych w razie potrzeby. Jabłka lepiej wziąć słodkie odmiany, bez kwaśności. Jeśli jabłka są świeże, a ich skóra jest cienka i delikatna, nie trzeba ich obierać, wystarczy usunąć rdzeń z nasionami. Zetrzyj jabłka, używając świeżych do pieczenia, bez wstępnej obróbki cieplnej, wtedy zachowa się więcej witamin.
Krok 9:
Z startych jabłek lekko wyciśnij sok, jeśli jabłka są bardzo soczyste, aby ciasto nie było wilgotne. Połóż starte jabłka na połowie ciasta, posyp cynamonem i cukrem. Na drugiej połowie wykonujemy poprzeczne nacięcia na środku, nie docierając do krawędzi ciasta. Drugą częścią ciasta pokrywamy nadzienie, delikatnie szczypamy krawędzie.
Krok 10:
Ubij jajko kurze, aż będzie gładkie i pojawi się piana na powierzchni. Posmaruj Puff ubitym jajkiem kurzym. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piecz ptysie przez około 15 minut. Gdy Puff się zarumieni, wyjmujemy go z piekarnika i podajemy do stołu. Takie wypieki są pyszne z herbatą, kawą i kakao. Dzięki cynamonowi i jabłkom nie jest bardzo kaloryczny, więc nawet ci, którzy podążają za swoją figurą, mogą sobie na to pozwolić. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g