bułeczki z rodzynkami i makiem na maślanym cieście

słodkie, pyszne wypieki na maślanym cieście. Cudownie aromatyczne, delikatne bułeczki. Dzieci uwielbiają wypieki z rodzynkami i makiem. Na takim maślanym cieście możesz upiec dowolne produkty ze słodkim nadzieniem. Wszelkie jagody i owoce są idealne. Takie wypieki doskonale nadają się do herbaty i kawy.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 45 g
272 kcal
IG: 2 / 7 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku gotowania fermentuj ciasto w zwykły sposób. Na mleku rozcieńczonym ciepłą wodą. Rozpuść suche drożdże, dodaj cukier i mąkę. Mieszaj do konsystencji śmietany i umieść, aby dobrze pasowała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść margarynę na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy ciasto jest odpowiednie, weź większy pojemnik. Zawsze używam wiadra emaliowanego. Wlać mleko, wodę, olej roślinny, stopioną margarynę i drożdże. Nie zapomnij o soli i wanilinie. Stopniowo dodając mąkę, ugniataj niezbyt ciasne, ale nie płynne ciasto. Pozwól mu dobrze podejść. Najlepiej dwa razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto pasuje, posortuj rodzynki. Musisz usunąć łodygi i dobrze spłukać. Wskazane jest suszenie na ręczniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel gotowe ciasto na potrzebne kawałki i uformuj bułeczki z rodzynkami i makiem. Możesz zrobić osobno bułki z makiem i rodzynkami. Będą nie mniej smaczne. Rzeźb w dowolny sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż produkty na wysmarowanej blasze do pieczenia i pozwól im trochę się zbliżyć. Następnie posmaruj ubitym jajkiem szczyptą cukru i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C. Piec około 20-30 minut. aż lekko się zrumieni. Spróbuj gotowości za pomocą belki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Więc mamy cud bułki. Pyszne i pachnące. Wspaniała uczta dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!

przepis wymaga pewnej inwestycji czasu. Ale warto. Pieczenie okazuje się niesamowite w smaku. Świetna uczta na herbatę z rodziną i przyjaciółmi. Świetne na podwieczorek dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy