skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne potrawy z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Na początku gotowania fermentuj ciasto w zwykły sposób. Na mleku rozcieńczonym ciepłą wodą. Rozpuść suche drożdże, dodaj cukier i mąkę. Mieszaj do konsystencji śmietany i umieść, aby dobrze pasowała.
Krok 3:
Rozpuść margarynę na małym ogniu.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 5:
Kiedy ciasto jest odpowiednie, weź większy pojemnik. Zawsze używam wiadra emaliowanego. Wlać mleko, wodę, olej roślinny, stopioną margarynę i drożdże. Nie zapomnij o soli i wanilinie. Stopniowo dodając mąkę, ugniataj niezbyt ciasne, ale nie płynne ciasto. Pozwól mu dobrze podejść. Najlepiej dwa razy.
Krok 6:
Gdy ciasto pasuje, posortuj rodzynki. Musisz usunąć łodygi i dobrze spłukać. Wskazane jest suszenie na ręczniku.
Krok 7:
Podziel gotowe ciasto na potrzebne kawałki i uformuj bułeczki z rodzynkami i makiem. Możesz zrobić osobno bułki z makiem i rodzynkami. Będą nie mniej smaczne. Rzeźb w dowolny sposób.
Krok 8:
Rozłóż produkty na wysmarowanej blasze do pieczenia i pozwól im trochę się zbliżyć. Następnie posmaruj ubitym jajkiem szczyptą cukru i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C. Piec około 20-30 minut. aż lekko się zrumieni. Spróbuj gotowości za pomocą belki.
Krok 9:
Więc mamy cud bułki. Pyszne i pachnące. Wspaniała uczta dla rodziny i przyjaciół. Smacznego!
przepis wymaga pewnej inwestycji czasu. Ale warto. Pieczenie okazuje się niesamowite w smaku. Świetna uczta na herbatę z rodziną i przyjaciółmi. Świetne na podwieczorek dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g