Zapiekanka serowa na chlebie z jajkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. W pojemniku rozbijam 3 surowe jajka, dodaję sól, dodaję mleko i dobrze mieszam trzepaczką.
2. Uwalniam bochenek białego chleba ze skórki.
3. Chleb kroję na małe kostki.
4. Dodaj chleb do mieszanki mleczno-jajecznej i dobrze zmiel. Dodaję starty ser i mieszam masę.
5. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek, a także dodaj do mieszanki.
6. Równomiernie rozprowadzam masę na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym.
7. Wysyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut, aż powstanie złoty kolor. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g