Zapiekanka serowa na chlebie z jajkami

proste, niedrogie i bardzo smaczne! Proste, niedrogie i bardzo smaczne!
Arina98Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 74 % 31 g
198 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. W pojemniku rozbijam 3 surowe jajka, dodaję sól, dodaję mleko i dobrze mieszam trzepaczką.

2. Uwalniam bochenek białego chleba ze skórki.

3. Chleb kroję na małe kostki.

4. Dodaj chleb do mieszanki mleczno-jajecznej i dobrze zmiel. Dodaję starty ser i mieszam masę.

5. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek, a także dodaj do mieszanki.

6. Równomiernie rozprowadzam masę na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym.

7. Wysyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut, aż powstanie złoty kolor. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy