babeczka czekoladowa z wiśniami

Wilgotne ciasto czekoladowe z soczystymi wiśniami w likierze. Czereśnie można zastąpić wiśniami. Ciasto okazuje się nie tylko smaczne, ale także piękne: aksamitna porowata powierzchnia, jasne czerwone jagody w środku. Ta babeczka może być podana na święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 59 % 26 g
207 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj czereśnie, usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij jagody 30 g cukru, zalej likierem. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw na noc w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przesiane kakao do wody i mieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko rozgrzej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę sodą i proszkiem do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj część mąki, część kakao i część oleju roślinnego do mieszanki jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką od góry do dołu, aby ciasto się nie osiadło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sam sposób wymieszaj resztę mąki, kakao i oleju roślinnego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wrzuć jagody do durszlaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj jagody do ciasta. Wymieszać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec około 50 minut w 180°C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Lekko ostudź gotową babeczkę w formie, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy