babeczka czekoladowa z wiśniami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Farsz.
Krok 2:
Umyj czereśnie, usuń pestki.
Krok 3:
Napełnij jagody 30 g cukru, zalej likierem. Wymieszać.
Krok 4:
Pozostaw na noc w lodówce.
Krok 5:
Ciasto.
Krok 6:
Wlej przesiane kakao do wody i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Lekko rozgrzej.
Krok 8:
Ubij jajka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę.
Krok 9:
Przesiej mąkę sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 10:
Dodaj część mąki, część kakao i część oleju roślinnego do mieszanki jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką od góry do dołu, aby ciasto się nie osiadło.
Krok 11:
W ten sam sposób wymieszaj resztę mąki, kakao i oleju roślinnego.
Krok 12:
Wrzuć jagody do durszlaka.
Krok 13:
Dodaj jagody do ciasta. Wymieszać.
Krok 14:
Piec około 50 minut w 180°C.
Krok 15:
Lekko ostudź gotową babeczkę w formie, Odwróć na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g