pieczone ziemniaki akordeonowe

jedna z pikantnych metod gotowania ziemniaków. Pieczone ziemniaki Akordeon to ciekawe danie, które z pewnością spodoba się dorosłym i nie pozostawi obojętnych dzieci. Do gotowania nadają się zarówno młode, jak i stare ziemniaki. Najważniejsze jest, aby wybrać większe warzywa, małe nie nadają się do tego dania. Możesz podawać ziemniaki akordeon z kotletami mięsnymi, gulaszem, klopsikami i innymi potrawami mięsnymi. A zwolennicy kuchni wegetariańskiej mogą wykluczyć masło z listy składników i jeść takie ziemniaki z sałatką warzywną.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 55 % 16 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby wygodnie było robić nacięcia na ziemniakach, aby przypadkowo nie przeciąć warzyw do końca, możesz umieścić ogranicznik. Aby to zrobić, umieść ziemniaka między dwoma drewnianymi pałeczkami. Podczas krojenia będą służyć jako rodzaj ogranicznika: nóż dotknie ich i nie pokroi warzywa do końca. Jeśli nie ma pałeczek, możesz wziąć drewniane szaszłyki.

1. Ziemniaki myjemy, obieramy. Jeśli ziemniaki są Młode, można je zeskrobać za pomocą skrobaka kuchennego.

2. Za pomocą ostrego noża wykonujemy głębokie nacięcia na każdym ziemniaku. Nacięcia powinny znajdować się w odległości 2-3 milimetrów od siebie.

3. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu do pieczenia z wycięciami do góry. Możesz również upiec na blasze do pieczenia. Najważniejsze jest to, że ziemniaki nie leżą ciasno ze sobą.

4. Włóż masło do miski, rozpuść w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Możesz stopić się w łaźni wodnej, ale szybciej okaże się w kuchence mikrofalowej.

5. Wlej oliwę z oliwek do stopionego masła, wymieszaj.

6. Pietruszkę myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi. Kroimy tak małe, jak to możliwe. Rozłóż posiekaną natkę pietruszki w mieszance olejów, wymieszaj.

7. Wlej powstały sos do ziemniaków, równomiernie rozprowadź olej między nacięciami. Aby to zrobić, możesz użyć silikonowej szczotki do gotowania.

8. A teraz solimy ziemniaki. Przepis wykorzystuje sól morską, ale możesz wziąć każdą inną.

9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, możesz do 220, jeśli technika na to pozwala. Wysyłamy ziemniaki do piekarnika, pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.

podawaj na gorąco lub na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy