skład / składniki
metoda gotowania
aby wygodnie było robić nacięcia na ziemniakach, aby przypadkowo nie przeciąć warzyw do końca, możesz umieścić ogranicznik. Aby to zrobić, umieść ziemniaka między dwoma drewnianymi pałeczkami. Podczas krojenia będą służyć jako rodzaj ogranicznika: nóż dotknie ich i nie pokroi warzywa do końca. Jeśli nie ma pałeczek, możesz wziąć drewniane szaszłyki.
1. Ziemniaki myjemy, obieramy. Jeśli ziemniaki są Młode, można je zeskrobać za pomocą skrobaka kuchennego.
2. Za pomocą ostrego noża wykonujemy głębokie nacięcia na każdym ziemniaku. Nacięcia powinny znajdować się w odległości 2-3 milimetrów od siebie.
3. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu do pieczenia z wycięciami do góry. Możesz również upiec na blasze do pieczenia. Najważniejsze jest to, że ziemniaki nie leżą ciasno ze sobą.
4. Włóż masło do miski, rozpuść w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Możesz stopić się w łaźni wodnej, ale szybciej okaże się w kuchence mikrofalowej.
5. Wlej oliwę z oliwek do stopionego masła, wymieszaj.
6. Pietruszkę myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi. Kroimy tak małe, jak to możliwe. Rozłóż posiekaną natkę pietruszki w mieszance olejów, wymieszaj.
7. Wlej powstały sos do ziemniaków, równomiernie rozprowadź olej między nacięciami. Aby to zrobić, możesz użyć silikonowej szczotki do gotowania.
8. A teraz solimy ziemniaki. Przepis wykorzystuje sól morską, ale możesz wziąć każdą inną.
9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, możesz do 220, jeśli technika na to pozwala. Wysyłamy ziemniaki do piekarnika, pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
podawaj na gorąco lub na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g