ciasto czekoladowe z gruszkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zmiękcz masło wcześniej w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
2. Ubij jajka z cukrem na białą, puszystą pianę.
Krok 3:
3. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki miękkie masło.
Krok 4:
4. Ubij jeszcze raz, aż będzie gładka.
Krok 5:
5. Przenieś ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. W razie potrzeby posyp dno i boki semoliną. Rozłóż gruszkę pokrojoną w plasterki równomiernie na wierzchu, lekko wciskając ją w ciasto i posyp cukrem.
Krok 6:
6. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto czekoladowe z gruszkami jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g