placki drożdżowe z morelami i malinami

bardzo proste i szybkie, łatwe w przygotowaniu. Przygotowujemy bardzo delikatne i pyszne ciasta! Teraz, w sezonie świeżych jagód i owoców, nadszedł czas, aby przygotować takie ciasta i ciasta, które ponadto nie wymagają specjalnych umiejętności i umiejętności gotowania. Szybko się gotują i nie są tak kaloryczne jak ciasta.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 76 % 34 g
196 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania pasztecików z morelami i malinami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wysyłam jajka do miski miksera do ciasta, dodaję cukier, masło o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko, drożdże, przesianą mąkę i szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto drożdżowe przykrywam ręcznikiem i wkładam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Podczas gdy ciasto odpoczywa, oczyszczam morele z nasion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym, jak ciasto stało, zwiększyło swoją objętość, podziel je na porcje. Jedną porcję ciasta rozwałkowuję na żądaną średnicę, na środku kładę część moreli i malin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp cukrem i dobrze przymocuj krawędzie przedmiotu obrabianego, tworząc placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasta układam na blasze do pieczenia, smaruję mlekiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, aby piec przez 25-30 minut, wszystko zależy od piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe placki z morelami i malinami układam na talerzu i podaję do stołu. Smacznego!

maślane placki z morelami i malinami to niesamowite wypieki słonecznego lata. Więc kiedy nadchodzi sezon na te owoce i jagody, chętnie pieczę z nimi paszteciki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy