skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania pasztecików z morelami i malinami.
Krok 2:
Wysyłam jajka do miski miksera do ciasta, dodaję cukier, masło o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko, drożdże, przesianą mąkę i szczyptę soli.
Krok 3:
Zagniatam ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Ciasto drożdżowe przykrywam ręcznikiem i wkładam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Podczas gdy ciasto odpoczywa, oczyszczam morele z nasion.
Krok 5:
Po tym, jak ciasto stało, zwiększyło swoją objętość, podziel je na porcje. Jedną porcję ciasta rozwałkowuję na żądaną średnicę, na środku kładę część moreli i malin.
Krok 6:
Posyp cukrem i dobrze przymocuj krawędzie przedmiotu obrabianego, tworząc placki.
Krok 7:
Ciasta układam na blasze do pieczenia, smaruję mlekiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, aby piec przez 25-30 minut, wszystko zależy od piekarnika.
Krok 8:
Gotowe placki z morelami i malinami układam na talerzu i podaję do stołu. Smacznego!
maślane placki z morelami i malinami to niesamowite wypieki słonecznego lata. Więc kiedy nadchodzi sezon na te owoce i jagody, chętnie pieczę z nimi paszteciki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g