skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przede wszystkim przygotuj ciasto. Ubij średniej wielkości jajka z cukrem i szczyptą soli na Jasną, kremową masę (co najmniej 8 minut). Delikatnie wymieszaj mieszankę mąki szpatułką w dwóch krokach.
Krok 2:
Przygotuj dwie blachy do pieczenia papierem i łyżką stołową ułóż 12 kółek. Piec przez 9-10 minut. ostudzić na blasze do pieczenia.
Krok 3:
Śmietanę podgrzej na patelni, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Schłodzić do kremowej gęstości.
Krok 4:
Oddziel ciasta od papieru. Posmaruj 6 ciast czekoladą, pozostałe 6 dżemem truskawkowym lub marmoladą. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
Krok 5:
Złóż ciasta: dolna warstwa z dżemem, środkowa warstwa z czekoladowym ganache.
Krok 6:
Umyj, pokrój, połóż górną warstwę. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
przepis jest dobry zarówno na domowe przyjęcie herbaciane, jak i jako" ratownik", gdy trzeba szybko wymyślić słodki deser w krótkim czasie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g