ciasteczka Truskawkowe mini ciasta

szybko, smacznie i bardzo ładnie-gotuj! Gotowanie nie trwa długo, a takie produkty leżą w prawie każdym domu. Więc gotuj dla zdrowia)

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 67 % 29 g
240 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 170°C. wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przede wszystkim przygotuj ciasto. Ubij średniej wielkości jajka z cukrem i szczyptą soli na Jasną, kremową masę (co najmniej 8 minut). Delikatnie wymieszaj mieszankę mąki szpatułką w dwóch krokach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj dwie blachy do pieczenia papierem i łyżką stołową ułóż 12 kółek. Piec przez 9-10 minut. ostudzić na blasze do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śmietanę podgrzej na patelni, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż będzie gładka. Schłodzić do kremowej gęstości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel ciasta od papieru. Posmaruj 6 ciast czekoladą, pozostałe 6 dżemem truskawkowym lub marmoladą. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż ciasta: dolna warstwa z dżemem, środkowa warstwa z czekoladowym ganache.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, pokrój, połóż górną warstwę. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

przepis jest dobry zarówno na domowe przyjęcie herbaciane, jak i jako" ratownik", gdy trzeba szybko wymyślić słodki deser w krótkim czasie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy