torfowe ciasto czekoladowe z twarogiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Okruchy: w misce połącz mąkę, kakao, cukier, wanilinę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj.
Krok 2:
Rozłóż zimne masło pokrojone w kostkę.
Krok 3:
Delikatnie potrzyj wszystko rękami, aż utworzy się okruchy. Włóż go do lodówki.
Krok 4:
Nadzienie: włóż twaróg do blendera, dodaj jajka i ubij na gładką masę.
Krok 5:
Dodaj cukier, cukier waniliowy, skrobię.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko.
Krok 7:
Ciasto-ciasto: na dnie formy i po bokach wyłożyć pergamin. Wizualnie podziel okruchy na trzy części. Rozłóż jedną część, wyrównaj.
Krok 8:
Połóż połowę twarogu na wierzchu.
Krok 9:
Połóż drugą część okruchów, delikatnie wygładź szpatułką.
Krok 10:
Połóż drugą połowę twarogu.
Krok 11:
Rozłóż trzecią część okruchów.
Krok 12:
Piec w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g