mannik na kefirze cynamonowym

pyszny przysmak! Świetne śniadanie dla całej rodziny! Najdelikatniejsze ciasto nadaje się na każdą herbatę!
Elena LarionowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 81 % 42 g
227 kcal
IG: 5 / 38 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej semolinę do miski, dodaj do niej kefir. Dokładnie wymieszaj te składniki, pozostaw samą mieszaninę na pół godziny. Jest to konieczne, aby płatki wchłonęły płyn, a następnie manna okaże się bujna i krucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po pół godzinie zaczynamy mieszać jajka i cukier. Możesz to zrobić za pomocą prostej trzepaczki, ale najlepiej jest użyć blendera, łatwiej jest ubić jajka i cukier na puszystą pianę, a to jest ważne, aby uzyskać bujne wypieki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz semolinę, która wchłonęła kefir, z ubitymi jajkami. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Dodaj łyżeczkę sody gaszonej octem i łyżeczkę cynamonu. Już w wyniku mieszania będzie widać, jaka jest masa powietrza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej jest wcześniej włączyć piekarnik o 160-170 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp semoliną lub mąką. Rozłóż ciasto, wyrównaj jego powierzchnię. Formę wypełnioną mieszanką wysyłamy do piekarnika na 30-40 minut.Podczas pieczenia nie należy ciągle otwierać drzwi piekarnika, w przeciwnym razie manna będzie gęsta, a nie bujna. Pojawienie się rumianej skórki i pachnącego zapachu w mieszkaniu wskazuje na gotowość naczynia.

dodatkowo posyp mannę cukrem pudrem. Mannik okazuje się bujny i bardzo smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy