skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej semolinę do miski, dodaj do niej kefir. Dokładnie wymieszaj te składniki, pozostaw samą mieszaninę na pół godziny. Jest to konieczne, aby płatki wchłonęły płyn, a następnie manna okaże się bujna i krucha.
Krok 2:
Po pół godzinie zaczynamy mieszać jajka i cukier. Możesz to zrobić za pomocą prostej trzepaczki, ale najlepiej jest użyć blendera, łatwiej jest ubić jajka i cukier na puszystą pianę, a to jest ważne, aby uzyskać bujne wypieki.
Krok 3:
Połącz semolinę, która wchłonęła kefir, z ubitymi jajkami. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Dodaj łyżeczkę sody gaszonej octem i łyżeczkę cynamonu. Już w wyniku mieszania będzie widać, jaka jest masa powietrza.
Krok 4:
Lepiej jest wcześniej włączyć piekarnik o 160-170 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp semoliną lub mąką. Rozłóż ciasto, wyrównaj jego powierzchnię. Formę wypełnioną mieszanką wysyłamy do piekarnika na 30-40 minut.Podczas pieczenia nie należy ciągle otwierać drzwi piekarnika, w przeciwnym razie manna będzie gęsta, a nie bujna. Pojawienie się rumianej skórki i pachnącego zapachu w mieszkaniu wskazuje na gotowość naczynia.
dodatkowo posyp mannę cukrem pudrem. Mannik okazuje się bujny i bardzo smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g