ciasteczka z jagodami

formowanie ciastek jest bardzo proste, ale jednocześnie interesujące! Ciasteczka jagodowe to prawdziwa słodka uczta na herbatę! Delikatne, kruche ciasto i ulubione jagody. Uwierz mi, te piaskownice oczarują wszystkich nie tylko smakiem,ale także wyglądem!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 65 % 42 g
344 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej do mąki i zmiel rękami na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko szczyptą soli i dodaj do mieszanki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść gładkie ciasto. Zwiń w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do torby i lekko dociśnij. W ten sposób ciasto ostygnie równomiernie. Włóż ciasto do lodówki na 25-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę 0,5-0,7 cm grubości. Weź dwie formy o różnych średnicach (możesz szklanki) i wytnij koła z ciasta za pomocą większej formy. Następnie z połowy kół zrób pierścienie za pomocą mniejszej formy. Okrąg smarujemy żółtkiem i kładziemy pierścień na wierzchu. Małe polędwiczki-resztki można również posmarować żółtkiem i upiec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ciasteczka jagodami i polej dżemem. Posmaruj również górną stronę żółtkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut. Następnie ostudź

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy