skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.
Krok 2:
Dodaj masło o temperaturze pokojowej do mąki i zmiel rękami na okruchy.
Krok 3:
Ubij jajko szczyptą soli i dodaj do mieszanki mąki.
Krok 4:
Zagnieść gładkie ciasto. Zwiń w kulkę.
Krok 5:
Włóż do torby i lekko dociśnij. W ten sposób ciasto ostygnie równomiernie. Włóż ciasto do lodówki na 25-30 minut.
Krok 6:
Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę 0,5-0,7 cm grubości. Weź dwie formy o różnych średnicach (możesz szklanki) i wytnij koła z ciasta za pomocą większej formy. Następnie z połowy kół zrób pierścienie za pomocą mniejszej formy. Okrąg smarujemy żółtkiem i kładziemy pierścień na wierzchu. Małe polędwiczki-resztki można również posmarować żółtkiem i upiec.
Krok 7:
Napełnij ciasteczka jagodami i polej dżemem. Posmaruj również górną stronę żółtkiem.
Krok 8:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut. Następnie ostudź
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g