pieczone jabłka z niespodzianką

pieczone jabłka w piekarniku z nadzieniem to danie dietetyczne. Nadzieniem do pieczonych jabłek może być twaróg i ryż, płatki owsiane, dynia i plasterki cytrusów. Może zawierać prawie wszystkie suszone owoce, jagody, imbir, wanilię, gałkę muszkatołową, anyż, goździki. Według Twojego gustu. To jest pyszne!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 69 % 18 g
142 kcal
IG: 39 / 17 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś twaróg do miski, dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, cynamon i orzechy włoskie, zmiażdżone na okruchy. Wszystko przeszkadzam i mielę widelcem. Dodaję umyte rodzynki i trochę śmietany. Jeszcze raz mieszam i odkładam na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka dobrze myję, wycieram i ostrożnie wycinam rdzeń, aby nie uszkodzić DNA jabłka, robię nacięcie nożem na krzyż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przygotowanych jabłkach kładę nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładam je do blachy do pieczenia, wlewam 4 łyżki. łyżki wody do blachy do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 50 minut, w zależności od piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia jabłek ubijam śmietanę, w tym celu wlewam zimną śmietanę do chłodnego pojemnika, ubijam, aż będzie gęsta, a następnie dodaję cukier puder i ubijam jeszcze trochę, aż będą stabilne szczyty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone jabłka można doprawić syropem, dżemem, miodem lub bitą śmietaną.

możesz upiec dowolne jabłka, ale odmiany jesienne są lepsze (mają twardą skórkę) i zachowają swój kształt podczas pieczenia. Lepiej jest używać średnich jabłek, ponieważ duże pieczą się dłużej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy