skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Przenieś twaróg do miski, dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, cynamon i orzechy włoskie, zmiażdżone na okruchy. Wszystko przeszkadzam i mielę widelcem. Dodaję umyte rodzynki i trochę śmietany. Jeszcze raz mieszam i odkładam na bok.
Krok 3:
Jabłka dobrze myję, wycieram i ostrożnie wycinam rdzeń, aby nie uszkodzić DNA jabłka, robię nacięcie nożem na krzyż.
Krok 4:
W przygotowanych jabłkach kładę nadzienie.
Krok 5:
Wkładam je do blachy do pieczenia, wlewam 4 łyżki. łyżki wody do blachy do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 50 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 6:
Podczas pieczenia jabłek ubijam śmietanę, w tym celu wlewam zimną śmietanę do chłodnego pojemnika, ubijam, aż będzie gęsta, a następnie dodaję cukier puder i ubijam jeszcze trochę, aż będą stabilne szczyty.
Krok 7:
Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć.
Krok 8:
Schłodzone jabłka można doprawić syropem, dżemem, miodem lub bitą śmietaną.
możesz upiec dowolne jabłka, ale odmiany jesienne są lepsze (mają twardą skórkę) i zachowają swój kształt podczas pieczenia. Lepiej jest używać średnich jabłek, ponieważ duże pieczą się dłużej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g