ciasto musowe z suszonymi śliwkami i orzechami

niskokaloryczny mus kefirowy i biszkopt czekoladowo-orzechowy. Ciasto z dostępnych produktów, nie potrzeba ciężkiej śmietany ani masła. Podawać z herbatą lub kawą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 72 % 28 g
193 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj orzechy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko ze 120 gramami cukru przez 4-5 minut na uporczywą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 120 gramów kwaśnej śmietany i ponownie dobrze ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suchą mieszankę do płynu i szybko zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekane orzechy, delikatnie i szybko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia, spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W formie 24 cm-30 minut, w formie 20 cm - 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotowe ciasto przez 5 minut w formie, wyjąć i ułożyć na desce lub ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj gorące ciasto 50 gramami kwaśnej śmietany i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Żelatyna zalać 100 ml wody i pozostawić do pęcznienia zgodnie z instrukcją na saszetce. Opłucz suszone śliwki, osusz. Jeśli jest twardy, zalej go ciepłą wodą przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel suszone śliwki w puree za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Najlepiej jak najdrobniej, aby mus był bardziej jednorodny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kefir, 100 gramów cukru i 200 gramów śmietany ubijaj przez 4-5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj puree z suszonych śliwek, wanilinę, stopioną żelatynę i ubijaj przez kolejne 5 minut. W procesie ubijania dodaj sodę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść całkowicie schłodzone ciasto w pierścieniu z formy. Pierścień można owinąć folią spożywczą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej mus na ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy