skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2:
Drobno posiekaj orzechy.
Krok 3:
Ubij jajko ze 120 gramami cukru przez 4-5 minut na uporczywą pianę.
Krok 4:
Dodaj 120 gramów kwaśnej śmietany i ponownie dobrze ubij.
Krok 5:
Dodaj suchą mieszankę do płynu i szybko zagniataj ciasto.
Krok 6:
Dodaj posiekane orzechy, delikatnie i szybko wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia, spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W formie 24 cm-30 minut, w formie 20 cm - 40 minut.
Krok 8:
Schłodzić gotowe ciasto przez 5 minut w formie, wyjąć i ułożyć na desce lub ruszcie.
Krok 9:
Posmaruj gorące ciasto 50 gramami kwaśnej śmietany i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Krok 10:
Żelatyna zalać 100 ml wody i pozostawić do pęcznienia zgodnie z instrukcją na saszetce. Opłucz suszone śliwki, osusz. Jeśli jest twardy, zalej go ciepłą wodą przez 30 minut.
Krok 11:
Zmiel suszone śliwki w puree za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Najlepiej jak najdrobniej, aby mus był bardziej jednorodny.
Krok 12:
Kefir, 100 gramów cukru i 200 gramów śmietany ubijaj przez 4-5 minut.
Krok 13:
Dodaj puree z suszonych śliwek, wanilinę, stopioną żelatynę i ubijaj przez kolejne 5 minut. W procesie ubijania dodaj sodę.
Krok 14:
Umieść całkowicie schłodzone ciasto w pierścieniu z formy. Pierścień można owinąć folią spożywczą.
Krok 15:
Wlej mus na ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g