Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

danie jest bezpretensjonalne w przygotowaniu. A smak jest niesamowity! Wątróbka drobiowa to nie tylko przysmak. Jest bardzo przydatny dla osób cierpiących na anemię. Po upieczeniu wątroba zachowuje swoje korzystne właściwości w jak największym stopniu. Możesz podawać do stołu z dowolnymi lekkimi sałatkami i świeżymi warzywami. Gotuj dla zdrowia swojej rodziny!
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 45 % 10 g
120 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kilka ząbków czosnku pokruszyć nożem na drobne okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną marchewkę i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść wątróbkę drobiową z folii, dobrze spłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zielenie możesz wziąć dowolną, którą lubisz bardziej. Gotuję z mieszanką kolendry i kopru włoskiego. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W pogłębionej misce ubij jaja kurze, mleko i śmietanę. Nie zapomnij dodać odrobiny soli i mielonego czarnego pieprzu. To będzie wypełnienie zapiekanki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię lub odpowiednią formę, posmaruj olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Rozłóż pokrojone marchewki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż krążki ziemniaków na wierzchu marchewki i posyp cebulą. Lekko posyp solą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na warstwę cebuli posyp posiekane warzywa i przykryj warstwą posiekanej wątróbki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie napełnij cały przedmiot kremem jajecznym i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekanka z wątroby jest przygotowywana w piekarniku przez około 50 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gorący posiłek z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć, aby ułatwić krojenie i wyjmowanie z formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój gotową zapiekankę na porcje i podawaj. Smakołyk jest bardzo smaczny i zdrowy. Obfite i pożywne danie. Świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielny, jak i na przekąskę. Gotuj i rozpieszczaj swoją rodzinę smacznego!

prosty przepis. Produkty są najtańsze. Gotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Zapiekanka okazuje się bardzo smaczna i pożywna. Po zjedzeniu takiego dania na śniadanie uzyskaj zastrzyk energii na cały dzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy