kurczak z ziemniakami i kurczakiem z ciasta francuskiego

bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto francuskie z ziemniakami i kurczakiem! Takie ciasto można szybko i łatwo przygotować, używając mrożonego gotowego ciasta francuskiego. Ciasto francuskie można kupić w sklepie lub przygotować w domu tuż przed pieczeniem ciasta lub z wyprzedzeniem. Pozostaje tylko rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Kurnik można upiec na świąteczny stół lub na zwykły obiad lub kolację w kręgu rodzinnym. Ciasto okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Możesz podawać jako niezależne danie z herbatą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 35 % 15 g
węglowodany 47 % 20 g
236 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta. Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Patrzymy na konsystencję ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła. Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy je wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta. I ponownie złóż ciasto w poprzek. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta. Ciasto będzie wymagało dwóch takich kawałków ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj składniki. Jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego, wyjmij je z zamrażarki i pozwól mu się stopić. Z kurczaka możesz wziąć dowolną część, potrzebujemy mięsa bez pestek. Mięso myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozwalamy mu ostygnąć. Możesz wziąć wędzone udka z kurczaka, smak ciasta okaże się przyjemnym smakiem wędzonych wędlin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką okrągłą warstwę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce, jeśli ziemniaki są świeże i bardzo soczyste, sok należy wycisnąć, w przeciwnym razie ciasto stanie się wilgotne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zielone pióro cebuli jest dokładnie myte i drobno posiekane nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki nożem lub rozszczepiamy widelcem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W wysmarowanym naczyniu do pieczenia rozłóż jedną część ciasta. Kładziemy na nim warstwę startych ziemniaków, solimy i pieprzymy ziemniaki do smaku. Posyp posiekaną cebulą. Połóż kawałki mięsa z kurczaka na wierzchu. Możesz również lekko dodać sól i pieprz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj wierzch drugą warstwą ciasta, ściskając krawędzie, aby nadzienie było szczelnie zamknięte. Na środku ciasta robimy mały otwór, jest to konieczne, aby para wydostała się podczas pieczenia ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem. Przykryj formę ciastem folią. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec ciasto w tej temperaturze przez około 25 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 10 minut, pozwól ciastu zarumienić się na wierzchu. Wyjmij ciasto z formy. Pozwól mu trochę ostygnąć, pokrój na porcje i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy