skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć podczas przygotowywania podstawy ciasta. Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto.
Krok 3:
Patrzymy na konsystencję ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ciasto zwijamy w kulkę.
Krok 4:
Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki.
Krok 5:
Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 7:
Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła. Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy je wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta. I ponownie złóż ciasto w poprzek. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta. Ciasto będzie wymagało dwóch takich kawałków ciasta.
Krok 8:
Przygotuj składniki. Jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego, wyjmij je z zamrażarki i pozwól mu się stopić. Z kurczaka możesz wziąć dowolną część, potrzebujemy mięsa bez pestek. Mięso myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozwalamy mu ostygnąć. Możesz wziąć wędzone udka z kurczaka, smak ciasta okaże się przyjemnym smakiem wędzonych wędlin.
Krok 9:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką okrągłą warstwę.
Krok 10:
Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce, jeśli ziemniaki są świeże i bardzo soczyste, sok należy wycisnąć, w przeciwnym razie ciasto stanie się wilgotne.
Krok 11:
Zielone pióro cebuli jest dokładnie myte i drobno posiekane nożem.
Krok 12:
Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki nożem lub rozszczepiamy widelcem.
Krok 13:
W wysmarowanym naczyniu do pieczenia rozłóż jedną część ciasta. Kładziemy na nim warstwę startych ziemniaków, solimy i pieprzymy ziemniaki do smaku. Posyp posiekaną cebulą. Połóż kawałki mięsa z kurczaka na wierzchu. Możesz również lekko dodać sól i pieprz.
Krok 14:
Przykryj wierzch drugą warstwą ciasta, ściskając krawędzie, aby nadzienie było szczelnie zamknięte. Na środku ciasta robimy mały otwór, jest to konieczne, aby para wydostała się podczas pieczenia ciasta.
Krok 15:
W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem. Przykryj formę ciastem folią. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec ciasto w tej temperaturze przez około 25 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 10 minut, pozwól ciastu zarumienić się na wierzchu. Wyjmij ciasto z formy. Pozwól mu trochę ostygnąć, pokrój na porcje i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g