focaccia z tapenadą i suszonymi pomidorami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ogólnie ciasto focacci jest przygotowywane na zwykłej wodzie. Ale miałem domowe pieczone mleko i ugotowałem na nim.
lekko podgrzej sfermentowane mleko, rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
po, wmieszaj do ciasta 2 łyżki drobno posiekanych oliwek, miałem tapenadę. Zrób okrągłą tortillę i połóż ją na silikonowej macie do pieczenia. Połóż suszone pomidory na wierzchu, skrop oliwą z oliwek (możesz zmiażdżyć serem, ziołami, cebulą...). Pozostaw do odpoczynku i wstań na 20 minut.
piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Bardzo smaczne, bujne, nie kłopotliwe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g