focaccia z tapenadą i suszonymi pomidorami

włoska focaccia! Przygotowanie jest proste, zjedzone szybko! Bardzo smaczne! Miękki, puszysty, łatwy do przygotowania. Równie smaczne z zupą, herbatą, kawą. Różnorodność dodatków może doprowadzić do szaleństwa i zadowolić każdego!
PolochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 67 % 36 g
265 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ogólnie ciasto focacci jest przygotowywane na zwykłej wodzie. Ale miałem domowe pieczone mleko i ugotowałem na nim.
lekko podgrzej sfermentowane mleko, rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
po, wmieszaj do ciasta 2 łyżki drobno posiekanych oliwek, miałem tapenadę. Zrób okrągłą tortillę i połóż ją na silikonowej macie do pieczenia. Połóż suszone pomidory na wierzchu, skrop oliwą z oliwek (możesz zmiażdżyć serem, ziołami, cebulą...). Pozostaw do odpoczynku i wstań na 20 minut.
piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Bardzo smaczne, bujne, nie kłopotliwe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy