skład / składniki
metoda gotowania
będziemy potrzebować niezbyt dużej tuszy gęsi, którą upieczemy w całości w piekarniku. Ten przepis kulinarny jest przeznaczony do gotowania gęsi bez nadzienia. Oznacza to, że gęś noworoczna jest pieczona "pusta", a następnie można do niej dodać dowolne dodatki – warzywa lub zboża.
najpierw gęś musi zostać wypatroszona i oczyszczona. Następnie spłucz i lekko wysusz. Lepiej nie zdejmować skóry z gęsi, dlatego dobrze jest ją posmarować. Teraz zmiel czosnek i zmiel go solą. Do mieszanki można dodać różne przyprawy i mielony pieprz. W skórze wykonujemy nacięcia (im częściej, tym lepiej) i wkładamy do nich palcami czosnek i sól. Możesz również pokryć wnętrze gęsi.
następnie bierzemy butelkę, wkładamy ją do tuszy, po bokach wkładamy również kilka liści laurowych. I owijamy nogi gęsi szyjką butelki. Jeśli to konieczne, możesz uszyć otwór. Najważniejsze jest to, że butelka nie wyskoczy podczas gotowania, a Gęś zostanie upieczona, "utrzymując formę". Gęś spryskać octem i pozostawić na pół godziny.
włóż tusze do pisklęcia, wlej trzy czwarte szklanki wody na dno. I wkładamy do nieogrzewanego piekarnika na trzy godziny. W procesie gotowania gęś jest podlewana wydzielonym sokiem.
taka noworoczna gęś jest podawana do stołu na talerzu w całości, a po bokach jest ozdobiona przystawką. Zwykle używam po prostu smażonych w piekarniku okrągłych ziemniaków posypanych koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g