gęś w czosnku w całości

dzięki tej gęsi zapewniony jest świąteczny nastrój!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 28 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 0 % 0 g
227 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

będziemy potrzebować niezbyt dużej tuszy gęsi, którą upieczemy w całości w piekarniku. Ten przepis kulinarny jest przeznaczony do gotowania gęsi bez nadzienia. Oznacza to, że gęś noworoczna jest pieczona "pusta", a następnie można do niej dodać dowolne dodatki – warzywa lub zboża.
najpierw gęś musi zostać wypatroszona i oczyszczona. Następnie spłucz i lekko wysusz. Lepiej nie zdejmować skóry z gęsi, dlatego dobrze jest ją posmarować. Teraz zmiel czosnek i zmiel go solą. Do mieszanki można dodać różne przyprawy i mielony pieprz. W skórze wykonujemy nacięcia (im częściej, tym lepiej) i wkładamy do nich palcami czosnek i sól. Możesz również pokryć wnętrze gęsi.
następnie bierzemy butelkę, wkładamy ją do tuszy, po bokach wkładamy również kilka liści laurowych. I owijamy nogi gęsi szyjką butelki. Jeśli to konieczne, możesz uszyć otwór. Najważniejsze jest to, że butelka nie wyskoczy podczas gotowania, a Gęś zostanie upieczona, "utrzymując formę". Gęś spryskać octem i pozostawić na pół godziny.
włóż tusze do pisklęcia, wlej trzy czwarte szklanki wody na dno. I wkładamy do nieogrzewanego piekarnika na trzy godziny. W procesie gotowania gęś jest podlewana wydzielonym sokiem.
taka noworoczna gęś jest podawana do stołu na talerzu w całości, a po bokach jest ozdobiona przystawką. Zwykle używam po prostu smażonych w piekarniku okrągłych ziemniaków posypanych koperkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy