skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz dokładnie umyć pigwę, a następnie ostrożnie wyciąć jej rdzeń. I usuń całą wewnętrzną część łyżką, pozostawiając ścianę o grubości około 1 cm. Pokrój miąższ pigwy na małe kostki. Posiekaj cebulę i usmaż w oleju roślinnym, mieszając. Następnie dodaj kostki pigwy, wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dusić przez około pięć minut, możesz sześć.
podczas duszenia przygotuj mięso z kurczaka, krojąc je w kostki równe kostkom pigwy. Następnie dodaj kurczaka do pigwy i cebuli. Wymieszaj i natychmiast wyłącz piec. Włóż śmietanę z majonezem do mięsa, dodaj pieprz i sól. Dobrze wymieszaj. Teraz włóż nadzienie do przygotowanej pigwy i posyp drobną bułką tartą na wierzchu.
teraz nadziewana pigwa jest układana na blasze do pieczenia lub lepiej w specjalnej formie. Wlej trochę wody na dno blachy do pieczenia. I piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez około czterdzieści minut. Sprawdzamy gotowość naczynia drewnianym patyczkiem. Jeśli swobodnie przechodzi przez ścianę pigwy, możesz wyjąć jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g