pigwa faszerowana

egzotyczna pigwa i znajomy kurczak-odważne i bardzo smaczne! O ile mi wiadomo, faszerowana pigwa jest często przygotowywana w kuchni uzbeckiej. Nie mam możliwości sprawdzenia, więc nie będę nalegał, że to kuchnia uzbecka. Przepis kulinarny wskazuje proporcje na pigwę. Jedyne: możesz wziąć trochę mniej mięsa. Po ugotowaniu "pudełka" pigwy można również zjeść)) nawiasem mówiąc, można upiec Nie w całej pigwie, ale w połowie.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 24 % 6 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

najpierw musisz dokładnie umyć pigwę, a następnie ostrożnie wyciąć jej rdzeń. I usuń całą wewnętrzną część łyżką, pozostawiając ścianę o grubości około 1 cm. Pokrój miąższ pigwy na małe kostki. Posiekaj cebulę i usmaż w oleju roślinnym, mieszając. Następnie dodaj kostki pigwy, wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dusić przez około pięć minut, możesz sześć.

podczas duszenia przygotuj mięso z kurczaka, krojąc je w kostki równe kostkom pigwy. Następnie dodaj kurczaka do pigwy i cebuli. Wymieszaj i natychmiast wyłącz piec. Włóż śmietanę z majonezem do mięsa, dodaj pieprz i sól. Dobrze wymieszaj. Teraz włóż nadzienie do przygotowanej pigwy i posyp drobną bułką tartą na wierzchu.
teraz nadziewana pigwa jest układana na blasze do pieczenia lub lepiej w specjalnej formie. Wlej trochę wody na dno blachy do pieczenia. I piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez około czterdzieści minut. Sprawdzamy gotowość naczynia drewnianym patyczkiem. Jeśli swobodnie przechodzi przez ścianę pigwy, możesz wyjąć jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy