domowe pierniki na mleku

domowe, pyszne, miękkie, z kakao, na każdą okazję! Domowe pierniki na mleku są wyrabiane w ciągu kilku minut z prostego i szybkiego ciasta czekoladowego. Takich pierników w sklepie nie znajdziesz! Gotowe, są miękkie, porowate i pachnące. Lukier ze słodkiego białka z powodzeniem uzupełnia wypieki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 82 % 54 g
290 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe pierniki na mleku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam rafinowany Słonecznik bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz mleko o temperaturze pokojowej, olej roślinny, jajko i cukier. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesianą przez sito. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Na początku ciasto będzie mocno przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rezultacie z ciasta będzie można utworzyć równą kulkę. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale pamiętaj, że nadmiar mąki sprawi, że gotowe produkty będą twarde i bardzo gęste. Jeśli ciasto pozostaje bardzo lepkie, nawet biorąc pod uwagę dodatkową mąkę, lepiej posmaruj ręce olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na warstwę o grubości około 2 cm. Wytnij koła z ciasta za pomocą cięcia lub kubka o średnicy 5-5,5 cm. Możesz po prostu podzielić ciasto na około 20 kawałków i ręcznie uformować pierniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-18 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Możesz umieścić blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika. Pierniki będą rosły lepiej i będą bardziej porowate.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lukier jest przygotowywany na bazie białka ze świeżego jajka. Jeśli nie chcesz używać surowego jajka, możesz zastąpić białko 2 łyżkami. l sok z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz cukier puder i białko. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Na koniec wlej wodę i jeszcze trochę ubij masę. Glazura powinna być płynna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pierniki zanurzaj kolejno w lukrze. Przenieś pierniki na ruszt, aby lukier wyschł. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy