skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe pierniki na mleku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Olej jest dowolnym olejem roślinnym. Mam rafinowany Słonecznik bez zapachu.
Krok 2:
W misce połącz mleko o temperaturze pokojowej, olej roślinny, jajko i cukier. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesianą przez sito. Zagnieść miękkie, lekko lepkie ciasto. Na początku ciasto będzie mocno przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne.
Krok 4:
W rezultacie z ciasta będzie można utworzyć równą kulkę. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale pamiętaj, że nadmiar mąki sprawi, że gotowe produkty będą twarde i bardzo gęste. Jeśli ciasto pozostaje bardzo lepkie, nawet biorąc pod uwagę dodatkową mąkę, lepiej posmaruj ręce olejem roślinnym.
Krok 5:
Ciasto ułożyć na posypanym mąką stole i rozwałkować na warstwę o grubości około 2 cm. Wytnij koła z ciasta za pomocą cięcia lub kubka o średnicy 5-5,5 cm. Możesz po prostu podzielić ciasto na około 20 kawałków i ręcznie uformować pierniki.
Krok 6:
Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-18 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Możesz umieścić blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika. Pierniki będą rosły lepiej i będą bardziej porowate.
Krok 7:
Lukier jest przygotowywany na bazie białka ze świeżego jajka. Jeśli nie chcesz używać surowego jajka, możesz zastąpić białko 2 łyżkami. l sok z cytryny.
Krok 8:
W misce połącz cukier puder i białko. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Na koniec wlej wodę i jeszcze trochę ubij masę. Glazura powinna być płynna.
Krok 9:
Gotowe pierniki zanurzaj kolejno w lukrze. Przenieś pierniki na ruszt, aby lukier wyschł. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g