skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki ugotować, rozgnieść na puree.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie.
4. Wymieszaj oba rodzaje cebuli z puree.
5. Przesiej mąkę, dodaj sól i olej roślinny, wlej wrzącą wodę i szybko wymieszaj łyżką, aż ciasto połączy się w grudkę.
6. Pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, aby nie poparzyć rąk i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
7. Pozostaw ciasto na 20-30 minut.
8. Ciasto podzielić na kawałki wielkości śliwki, każdy kawałek rozwałkować na cienkie ciasto o średnicy patelni, nakłuć widelcem, aby nie pęcznieć.
9. Piec z obu stron na suchej patelni, aż pojawią się brązowe plamy.
rozłóż warstwę nadzienia na gorącej tortilli, tak aby cała znajdowała się na jednej połowie tortilli.
10. Przykryj drugą połową i posmaruj tortillę masłem.
P. S. jeśli tortille nie zostaną posmarowane masłem, otrzymasz chude danie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g