skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tak więc z wyprzedzeniem wyjmujemy masło i jajka z lodówki, aby stały się temperaturą pokojową. Rodzynki myjemy i napełniamy wodą – nie wrzącą wodą, ale bardzo ciepłą przegotowaną.
Krok 2:
Nalegaj przez krótki czas, 5 minut-w przeciwnym razie rodzynki staną się zbyt mokre i nie nadadzą muffinowi charakterystycznej suchości. Rodzynki lekko zmiękły – i wystarczy spuścić pyszną wodę z rodzynkami-można ją pić, przy okazji jest przydatna, a rodzynki wrzucamy do durszlaka, niech spłynie nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Możesz zacząć przygotowywać ciasto. Włóż miękkie masło do miski i ubij je mikserem, na razie nic nie dodając – tylko masło, z małą prędkością. W oryginale wymagane jest ubijanie przez 5 minut. Ale postanowiłem współczuć mojemu mikserowi, który wciąż miał dużo pracy i ubijałem przez 2 minuty. Różnica między nieskazitelnym a bitym masłem jest natychmiast zauważalna: staje się jak puszysty krem.
Krok 4:
Wlej cukier do masła i kontynuuj ubijanie z małą prędkością, teraz przez 10-12 minut. Mój mikser nie wytrzymałby takiego maratonu (chociaż może by to zrobił – ale nie chciałem tego sprawdzać), więc ograniczyliśmy się do 5 minut.
Krok 5:
Masa staje się bujna, a ziarna cukru powoli się rozpuszczają, czego potrzebujemy. Teraz czas dodać jajka. Ale najpierw podzielimy je na osobną miskę, wrzucimy tam koniak i uderzymy widelcem. Mikser na razie odpoczywa:)
Krok 6:
A teraz kontynuujemy ubijanie, wlewając mieszaninę jajek do masy maślanej łyżką stołową. Dodaliśmy-i dobrze ubiliśmy, a dopiero potem dodajemy następną porcję. Jeśli spieszysz się i nie w pełni mieszasz jajka z olejem, mieszanina może się rozwarstwić, w wyniku czego ciasto wyjdzie tłuste. Ubijamy przez kolejne 10-12 minut lub co najmniej 5-7-podczas mieszania całej mieszanki jajecznej, a sacharynki całkowicie się stopią.
Krok 7:
Aby sprawdzić, próbujemy mieszanki, pocierając niewielką jej ilość między palcami: jeśli wyczuwalne są kryształy cukru, musisz trochę więcej pokonać. A jeśli mieszanka jest delikatna, jedwabista, wystarczy!
Krok 8:
Mąkę miesza się z proszkiem do pieczenia i przesiewa, najpierw Nie w cieście, ale w osobnym naczyniu
Krok 9:
Tutaj mamy puszystą masę maślaną i dmuchaną mąkę.
Krok 10:
Stopniowo, po łyżce, mieszaj mąkę z bitą mieszanką. Nie zapomnij o soli.
Krok 11:
Wymieszaj delikatnie, w jednym kierunku, jak ciasto biszkoptowe. Nie widziałem jeszcze takiego ciasta na ciasto: jest tak bujne, delikatne, przewiewne, że jest po prostu niesamowite!
Krok 12:
Po wymieszaniu całej mąki dodaj rodzynki. Po wyciśnięciu go z resztek wilgoci wymieszaj z dodatkowymi 2 łyżkami mąki – tak, aby rodzynki dobrze się w niej zwijały. Jest to konieczne, aby rodzynki nie opadały w czasie pieczenia ciasta, ale były równomiernie rozprowadzane po całym cieście.
Krok 13:
Wlej rodzynki zwinięte w mące do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać równomierną masę.
Krok 14:
W międzyczasie włącz piekarnik, podgrzej do 170C.
Krok 15:
Przykryj formę do ciasta pergaminem nasmarowanym cienką warstwą oleju roślinnego. Tradycyjna forma do stołecznego ciasta jest prostokątna, jak w przypadku chleba. Ale całkiem możliwe jest pieczenie w małych porcjach foremek (smarowanie ich olejem słonecznikowym i napełnianie ciastem nie więcej niż 2/3 wysokości) lub w pierścieniowej formie do ciasta z otworem. W zależności od wielkości formy czas pieczenia będzie się różnić.
Krok 16:
Włóż ciasto do formy, rozprowadź. Na środku ciasta wykonujemy wzdłużne nacięcie nożem, aby uzyskać bardzo charakterystyczne pęknięcie na jego górze. Wkładamy babeczki do piekarnika na środkowym piętrze i pieczemy. Małe babeczki pieczone przez około 35-40 minut. Duży – 1 godzina 10 minut. Skoncentruj się na cechach swojego piekarnika i samych babeczkach: są gotowe, gdy rosną, nabierają brązowego rumieńca, pękają na szczytach, a drewniany szpikulec podczas próbkowania
Krok 17:
Gotowe babeczki pozostawiamy do ostygnięcia w foremkach, ponieważ na gorąco ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Następnie ostrożnie wyjmujemy: Duże ciastko-ciągnąc za końce papieru, małe-podważając krawędzie czubkiem noża. Na koniec ostudzimy babeczki na ruszcie.
Krok 18:
Posyp cukrem pudrem przez sitko.
Krok 19:
Próbujemy lub, jeśli mamy cierpliwość, czekamy do rana, aby dowiedzieć się, czy nasze babeczki z rodzynkami według GOST okazały się takie same jak w fabryce słodyczy?
Krok 20:
Miłej herbaty!
więc zawsze chciałem upiec taką Stołeczną babeczkę, jak ta sprzedawana w Kijowie: jest sucha, ale bardzo, bardzo smaczna, ciasto wygląda trochę jak kruche, kruche, żółte i jest pełne rodzynek! A ta brązowo-rumiana skórka i charakterystyczne przepyszne pęknięcie na wierzchu babeczki!
przypomniałam sobie moje dawne marzenie i zaczęłam szukać, a kto szuka, znajdzie! A oto przepis na Stołeczne ciasto z rodzynkami według GOST! Domownicy powiedzieli, że wygląda jak sklep, syn-w 80%, córka-w 99%. Spróbuj powiedzieć, ile ciasta jest tym samym i gdzie tym razem wylądowaliśmy: w dziewiątce czy w dziesiątce?
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g