Keks Stołeczny Kijów z rodzynkami według GOST

to najsmaczniejsza babeczka! Jest wytrawny, ale bardzo smaczny, ciasto trochę jak kruche, kruche, żółte
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 67 % 48 g
382 kcal
IG: 0 / 26 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tak więc z wyprzedzeniem wyjmujemy masło i jajka z lodówki, aby stały się temperaturą pokojową. Rodzynki myjemy i napełniamy wodą – nie wrzącą wodą, ale bardzo ciepłą przegotowaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nalegaj przez krótki czas, 5 minut-w przeciwnym razie rodzynki staną się zbyt mokre i nie nadadzą muffinowi charakterystycznej suchości. Rodzynki lekko zmiękły – i wystarczy spuścić pyszną wodę z rodzynkami-można ją pić, przy okazji jest przydatna, a rodzynki wrzucamy do durszlaka, niech spłynie nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz zacząć przygotowywać ciasto. Włóż miękkie masło do miski i ubij je mikserem, na razie nic nie dodając – tylko masło, z małą prędkością. W oryginale wymagane jest ubijanie przez 5 minut. Ale postanowiłem współczuć mojemu mikserowi, który wciąż miał dużo pracy i ubijałem przez 2 minuty. Różnica między nieskazitelnym a bitym masłem jest natychmiast zauważalna: staje się jak puszysty krem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do masła i kontynuuj ubijanie z małą prędkością, teraz przez 10-12 minut. Mój mikser nie wytrzymałby takiego maratonu (chociaż może by to zrobił – ale nie chciałem tego sprawdzać), więc ograniczyliśmy się do 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masa staje się bujna, a ziarna cukru powoli się rozpuszczają, czego potrzebujemy. Teraz czas dodać jajka. Ale najpierw podzielimy je na osobną miskę, wrzucimy tam koniak i uderzymy widelcem. Mikser na razie odpoczywa:)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz kontynuujemy ubijanie, wlewając mieszaninę jajek do masy maślanej łyżką stołową. Dodaliśmy-i dobrze ubiliśmy, a dopiero potem dodajemy następną porcję. Jeśli spieszysz się i nie w pełni mieszasz jajka z olejem, mieszanina może się rozwarstwić, w wyniku czego ciasto wyjdzie tłuste. Ubijamy przez kolejne 10-12 minut lub co najmniej 5-7-podczas mieszania całej mieszanki jajecznej, a sacharynki całkowicie się stopią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby sprawdzić, próbujemy mieszanki, pocierając niewielką jej ilość między palcami: jeśli wyczuwalne są kryształy cukru, musisz trochę więcej pokonać. A jeśli mieszanka jest delikatna, jedwabista, wystarczy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mąkę miesza się z proszkiem do pieczenia i przesiewa, najpierw Nie w cieście, ale w osobnym naczyniu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tutaj mamy puszystą masę maślaną i dmuchaną mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Stopniowo, po łyżce, mieszaj mąkę z bitą mieszanką. Nie zapomnij o soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj delikatnie, w jednym kierunku, jak ciasto biszkoptowe. Nie widziałem jeszcze takiego ciasta na ciasto: jest tak bujne, delikatne, przewiewne, że jest po prostu niesamowite!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po wymieszaniu całej mąki dodaj rodzynki. Po wyciśnięciu go z resztek wilgoci wymieszaj z dodatkowymi 2 łyżkami mąki – tak, aby rodzynki dobrze się w niej zwijały. Jest to konieczne, aby rodzynki nie opadały w czasie pieczenia ciasta, ale były równomiernie rozprowadzane po całym cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej rodzynki zwinięte w mące do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać równomierną masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie włącz piekarnik, podgrzej do 170C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę do ciasta pergaminem nasmarowanym cienką warstwą oleju roślinnego. Tradycyjna forma do stołecznego ciasta jest prostokątna, jak w przypadku chleba. Ale całkiem możliwe jest pieczenie w małych porcjach foremek (smarowanie ich olejem słonecznikowym i napełnianie ciastem nie więcej niż 2/3 wysokości) lub w pierścieniowej formie do ciasta z otworem. W zależności od wielkości formy czas pieczenia będzie się różnić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do formy, rozprowadź. Na środku ciasta wykonujemy wzdłużne nacięcie nożem, aby uzyskać bardzo charakterystyczne pęknięcie na jego górze. Wkładamy babeczki do piekarnika na środkowym piętrze i pieczemy. Małe babeczki pieczone przez około 35-40 minut. Duży – 1 godzina 10 minut. Skoncentruj się na cechach swojego piekarnika i samych babeczkach: są gotowe, gdy rosną, nabierają brązowego rumieńca, pękają na szczytach, a drewniany szpikulec podczas próbkowania

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe babeczki pozostawiamy do ostygnięcia w foremkach, ponieważ na gorąco ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Następnie ostrożnie wyjmujemy: Duże ciastko-ciągnąc za końce papieru, małe-podważając krawędzie czubkiem noża. Na koniec ostudzimy babeczki na ruszcie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp cukrem pudrem przez sitko.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Próbujemy lub, jeśli mamy cierpliwość, czekamy do rana, aby dowiedzieć się, czy nasze babeczki z rodzynkami według GOST okazały się takie same jak w fabryce słodyczy?

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Miłej herbaty!

więc zawsze chciałem upiec taką Stołeczną babeczkę, jak ta sprzedawana w Kijowie: jest sucha, ale bardzo, bardzo smaczna, ciasto wygląda trochę jak kruche, kruche, żółte i jest pełne rodzynek! A ta brązowo-rumiana skórka i charakterystyczne przepyszne pęknięcie na wierzchu babeczki!

przypomniałam sobie moje dawne marzenie i zaczęłam szukać, a kto szuka, znajdzie! A oto przepis na Stołeczne ciasto z rodzynkami według GOST! Domownicy powiedzieli, że wygląda jak sklep, syn-w 80%, córka-w 99%. Spróbuj powiedzieć, ile ciasta jest tym samym i gdzie tym razem wylądowaliśmy: w dziewiątce czy w dziesiątce?

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy