ciasteczka z kefirem i masłem Gata ormiańska

pachnące ciasteczka francuskie na herbatę, szybko się gotują! Gata-reprezentuje kuchnię ormiańską. Ciasto ugniata się bardzo prosto. Ciasteczka są chrupiące, kruche, niezwykle aromatyczne, o przyjemnym kremowym smaku. Świetna uczta na herbatę. Przepis zasługuje na to, by znaleźć się w Twojej kulinarnej skarbonce!
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 60 % 42 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Weź wysokiej jakości produkty, od tego będzie zależeć smak ciasteczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski, aby nasycić ją tlenem, a przyszłe wypieki będą bujne i przewiewne. Ilość mąki można zmienić, wszystko zależy od jej właściwości. Musisz skupić się na pożądanej miękkiej konsystencji ciasta. Dodaj sól, proszek do pieczenia, wymieszaj. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną(1 herbata. l.). Nie trzeba go gasić octem, ponieważ kefir doskonale poradzi sobie z tym zadaniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój miękkie masło na kawałki, Wyślij do mąki. Zmiel palcami w drobny okruch masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir, dodaj surowe jajko kurze. Kefir można zastąpić jogurtem naturalnym lub niskotłuszczową śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść grube, ale nie twarde ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w torebkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej na noc. Im dłużej ciasto "odpoczywa", tym lepiej stanie się bardziej plastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (przeczytaj instrukcje dotyczące techniki) lub w łaźni wodnej. Aby to zrobić, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do większego rondla, podpal. Ustaw miskę o mniejszej średnicy na wierzchu. Wyślij do niego kawałki masła. Po stopieniu wyłącz ogrzewanie. Schłodzić masło, dodać cukier lub substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj dwie łyżki mąki i zagnieść nadzienie o jednolitej, miękkiej konsystencji, aby można je było rozprowadzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Podziel ciasto na dwie identyczne części. Rozwałkuj każdy kawałek w warstwę o grubości około 3 mm. równomiernie rozprowadź nadzienie olejowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwinąć mocno rolką. Posmaruj go żółtkiem za pomocą pędzla do gotowania. Za pomocą noża nałóż płytkie paski wzdłuż kawałka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrym nożem pokrój rolkę na kawałki o wielkości 2-3 cm. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż puste miejsca w pewnej odległości od siebie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania). Piecz produkty przez około 20 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, ponieważ czas i temperatura mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach swojej techniki. Gdy ciasteczka się zrumienią, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Wyjmij blachę do pieczenia. Niech wypieki lekko ostygną, przełóż na talerz i podawaj z herbatą. Smacznego!

do nadzienia można wlać nie zwykły biały cukier, ale trzcinę. Wtedy wypieki nabiorą karmelowego smaku i aromatu.

jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie lub migdały do mieszanki masła. Lub wlej kilka łyżek proszku kakaowego, a następnie nadzienie będzie czekoladowe.

kolejna opcja. Aby uzyskać jaśniejszy smak, do nadzienia można dodać cukier waniliowy lub wanilinę. Przed użyciem przeczytaj instrukcje. Jeśli przesadzisz z wanilią, smak ciasteczek będzie gorzki.

herbatniki Gata można przechowywać w szklanym lub plastikowym hermetycznym pojemniku.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy