krakersy z dyni z rodzynkami

jasne krakersy z dyni! Chuj z Mewą! Dynia to wspaniałe warzywo, w sezonie jesiennym dania z niej są bardzo istotne. Krakersy dyniowe mają piękny pomarańczowy kolor, przyprawy nadają im wyjątkowy smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 84 % 47 g
233 kcal
IG: 2 / 17 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię w kostkę i piecz do miękkości. Możesz zgasić dynię. Rozgnieć gorącą dynię w puree, ostudź. Przesianą mąkę mieszamy z suchymi składnikami: cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko (1 łyżka białka do smarowania), połącz z 0,25 szklanki puree z dyni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz suchą i płynną mieszaninę, dodaj gotowane na parze i suszone rodzynki, zagniataj miękkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na posypanym mąką stole formujemy Bochenek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy bochenek na natłuszczonej blasze do pieczenia, można go przykryć pergaminem. Posmaruj wierzch ubitym białkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w 180 stopniach. około 30-35 minut na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój batonik ostrym nożem na plastry o grubości 1 cm i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut w temperaturze 160 stopni. Bądź ostrożny, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pomarańczowe i pachnące krakersy są gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy