skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię w kostkę i piecz do miękkości. Możesz zgasić dynię. Rozgnieć gorącą dynię w puree, ostudź. Przesianą mąkę mieszamy z suchymi składnikami: cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Krok 3:
Ubij jajko (1 łyżka białka do smarowania), połącz z 0,25 szklanki puree z dyni.
Krok 4:
Połącz suchą i płynną mieszaninę, dodaj gotowane na parze i suszone rodzynki, zagniataj miękkie ciasto.
Krok 5:
Na posypanym mąką stole formujemy Bochenek.
Krok 6:
Kładziemy bochenek na natłuszczonej blasze do pieczenia, można go przykryć pergaminem. Posmaruj wierzch ubitym białkiem.
Krok 7:
Piec w 180 stopniach. około 30-35 minut na złoty kolor.
Krok 8:
Pokrój batonik ostrym nożem na plastry o grubości 1 cm i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut w temperaturze 160 stopni. Bądź ostrożny, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć.
Krok 9:
Pomarańczowe i pachnące krakersy są gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g