bezy cytrynowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem. Przed pracą włóż miskę do zamrażarki na kilka minut. W zimnej misce rozbijamy 4 białka i mieszamy blenderem do gęstej piany. 10 minut odważnie ubij. Dodaj cukier i małą szczyptę kwasu cytrynowego, kontynuując ubijanie. Masa powinna być tak gęsta, że można bezpiecznie obrócić miskę w dół. Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem. Rozłóż bezę na blasze do pieczenia łyżeczką. Ustawiamy na 100° na 40 minut. Wyłącz piekarnik. Wyciągając blachę do pieczenia i pozwalając bezeschkom ostygnąć. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g