bezy cytrynowe

ulubiony deser. Szybko i smacznie. Można gotować z dziećmi. Uwielbiam! A mój brat od dzieciństwa prosi o Lizanie łyżki i miski))
TaszkasmirnowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 59 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem. Przed pracą włóż miskę do zamrażarki na kilka minut. W zimnej misce rozbijamy 4 białka i mieszamy blenderem do gęstej piany. 10 minut odważnie ubij. Dodaj cukier i małą szczyptę kwasu cytrynowego, kontynuując ubijanie. Masa powinna być tak gęsta, że można bezpiecznie obrócić miskę w dół. Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem. Rozłóż bezę na blasze do pieczenia łyżeczką. Ustawiamy na 100° na 40 minut. Wyłącz piekarnik. Wyciągając blachę do pieczenia i pozwalając bezeschkom ostygnąć. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy