skład / składniki
metoda gotowania
ciasto drożdżowe można kupić gotowe w sklepie lub samemu przygotować w domu. Jeśli wybrałeś drugi, to: zalej drożdże ciepłą wodą (lub mlekiem), odstaw na 15-20 minut, gdy drożdże się rozproszą, wymieszaj je, dodaj sól, cukier do smaku (dodaję 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru), oliwa z oliwek, mąka. Dodawaj mąkę stopniowo, aż ciasto będzie gęste i mocne. Ugniataj i pozostaw w lekko ciepłym miejscu na godzinę.
przygotuj sos: połącz majonez i czosnek (zmiażdżony lub drobno posiekany).
drobno posiekaj gotowaną pierś z kurczaka, umyj pieczarki i pokrój w plasterki, zetrzyj ser na średniej tarce.
gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je natychmiast na blasze do pieczenia, wcześniej posypanej mąką, posmaruj ciasto sosem, ułóż kurczaka, następnie grzyby, następnie posyp serem i wyślij do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni przez 40 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g