skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj produkty według listy.Wszystkie składniki powinny być pokojowe gorączka.
Krok 2:
W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.
Krok 3:
Masło zmielić na biało, dodać 1 żółtko i 1 łyżkę cukru, zmielić, aż masa będzie jednorodna. Dodaj wszystkie żółtka i cukier, sól, wanilia, śmietana - dobrze wymieszaj, wlej mleko z drożdżami.
Krok 4:
Wlać przesianą mąkę partiami.
Krok 5:
Dodaj rodzynki, zagniataj ciasto. Będzie ciasno - nie bój się, więc musi być.
Krok 6:
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć i umieść w ciepłym miejscu na godzinę, pozwól mu podejść. Nie wzrośnie znacznie.
Krok 7:
Gotowe ciasto zagnieść, rękami rozwałkować w & quot; kiełbasę" i podzielić na 10 sztuk. Nie dodawaj mąki, ciasto nie klei się.
Krok 8:
Rozwałkuj każdy kawałek w kiełbasę i uformuj baranki.Część można zostaw kiełbasy / dzieci lubią takie & quot; cygara & quot; - są wygodne maczanie w pyszności /.
Krok 9:
Połóż baranki na blasze do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj żółtkiem ubitym z mlekiem i posyp cukrem lub makiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15-18 minut, aż do złotego koloru.
Krok 10:
Gotowe baranki zostaw na blasze do pieczenia pod lekkim ręcznikiem do odpoczywaj przez 10 minut.
Krok 11:
Ciesz się! Smacznego !
miękkie w środku, chrupiące! A zwłaszcza gdy są tylko z piekarnika i
dom jest dosłownie wypełniony" maślanym " smakiem, z ulubionym dżemem - dla wielu jest to
smak dzieciństwa !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g