baranki domowe z rodzynkami

domowe baranki są miękkie, pachnące i chrupiące! Czasami na herbatę chcemy czegoś niezwykłego, czego nie jemy codziennie. Przygotować baranki i twój dom wypełni się cudownym aromatem, który zgromadzi w kuchni wszystkich na długo przed ich gotowości ! A jak dobrze są gorące i z zimnym mlekiem ! Jeśli zostaną do poranki to wspaniałe śniadanie na kawę i przekąskę do pracy lub dzieci do szkoły. Oczywiście można kup gotowe, ale smak nie jest taki sam !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 70 % 47 g
327 kcal
IG: 4 / 8 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj produkty według listy.Wszystkie składniki powinny być pokojowe gorączka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło zmielić na biało, dodać 1 żółtko i 1 łyżkę cukru, zmielić, aż masa będzie jednorodna. Dodaj wszystkie żółtka i cukier, sól, wanilia, śmietana - dobrze wymieszaj, wlej mleko z drożdżami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać przesianą mąkę partiami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rodzynki, zagniataj ciasto. Będzie ciasno - nie bój się, więc musi być.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć i umieść w ciepłym miejscu na godzinę, pozwól mu podejść. Nie wzrośnie znacznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto zagnieść, rękami rozwałkować w & quot; kiełbasę" i podzielić na 10 sztuk. Nie dodawaj mąki, ciasto nie klei się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek w kiełbasę i uformuj baranki.Część można zostaw kiełbasy / dzieci lubią takie & quot; cygara & quot; - są wygodne maczanie w pyszności /.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż baranki na blasze do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj żółtkiem ubitym z mlekiem i posyp cukrem lub makiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15-18 minut, aż do złotego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe baranki zostaw na blasze do pieczenia pod lekkim ręcznikiem do odpoczywaj przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciesz się! Smacznego !

miękkie w środku, chrupiące! A zwłaszcza gdy są tylko z piekarnika i
dom jest dosłownie wypełniony" maślanym " smakiem, z ulubionym dżemem - dla wielu jest to
smak dzieciństwa !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy