skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj produkty według listy.
Krok 2:
Obierz dynię i zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij nadmiar płynu. Spróbuj dyni na słodycz, jeśli to konieczne, zmniejsz ilość cukru. Drobno zetrzyj skórkę pomarańczową i wymieszaj z dynią. Włącz piekarnik na 190 stopni. Formę posmarować masłem i posypać kaszą manną.
Krok 3:
Zetrzyj twaróg widelcem, aby nie było dużych grudek. Dodaj cukier, sól, jajka-wymieszaj .
Krok 4:
Dodaj dynię do masy twarogowo - jajecznej i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj semolinę-wymieszaj . Jeśli masa jest płynna, dodaj więcej semoliny. Wszyscy zależy od soczystości dyni i twarogu. Ważne : - nie trzeba zostawiać masy, w przeciwnym razie semolina pęcznieje, a zapiekanka będzie sztywna.
Krok 6:
Natychmiast rozprowadź masę do formy i lekko spłaszcz. Piec do lekkiego złotego koloru. / W moim piekarniku 50 minut / gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Wyłącz piekarnik i odstaw zapiekankę na kilka minut, następnie wyjmij i po chwili wyjmij z formy.
Krok 7:
Podawaj z tym, czego dusza zapragnie. Smacznego!
jeśli chcesz, aby zapiekanka była jasna i słoneczna, wybierz dynię z jasny -
pomarańczowym miąższem. Blada nie da specjalnego koloru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g