zapiekanka z twarogu dyniowego

okazuje się, że delikatna zapiekanka jest jasna , soczysta, aromatyczna! Dynia jest dobra w każdej formie i zawsze cieszy oko swoją elegancją. Nie wyjątek i zapiekanka szczególnie dla miłośników twarogu. Dzieci zjadają wszystkie okruchy, ale nie przyszło im do głowy, że jest tam Dynia ! Zapiekankę można podawać na ciepło, ale jest bardzo smaczna i zimna. Możesz polać miodem, śmietaną lub posypać cukrem proszek, a może po prostu - jest bardzo smaczny !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 55 % 21 g
181 kcal
IG: 0 / 43 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij nadmiar płynu. Spróbuj dyni na słodycz, jeśli to konieczne, zmniejsz ilość cukru. Drobno zetrzyj skórkę pomarańczową i wymieszaj z dynią. Włącz piekarnik na 190 stopni. Formę posmarować masłem i posypać kaszą manną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twaróg widelcem, aby nie było dużych grudek. Dodaj cukier, sól, jajka-wymieszaj .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dynię do masy twarogowo - jajecznej i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę-wymieszaj . Jeśli masa jest płynna, dodaj więcej semoliny. Wszyscy zależy od soczystości dyni i twarogu. Ważne : - nie trzeba zostawiać masy, w przeciwnym razie semolina pęcznieje, a zapiekanka będzie sztywna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast rozprowadź masę do formy i lekko spłaszcz. Piec do lekkiego złotego koloru. / W moim piekarniku 50 minut / gotowość do sprawdzenia wykałaczką. Wyłącz piekarnik i odstaw zapiekankę na kilka minut, następnie wyjmij i po chwili wyjmij z formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj z tym, czego dusza zapragnie. Smacznego!

jeśli chcesz, aby zapiekanka była jasna i słoneczna, wybierz dynię z jasny -
pomarańczowym miąższem. Blada nie da specjalnego koloru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy