ciasteczka na margarynie z kawałkami czekolady
skład / składniki
13
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Pokrusz tabliczkę czekolady na małe kawałki. Wlej czekoladę do torby i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
Krok 3:
Za pomocą miksera ubij jajko z cukrem.
Krok 4:
Zmiękczoną margarynę pokroić na kawałki i dodać do ubitej masy. Mieszaj łyżką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej połowę mąki do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Dodaj czekoladę i wymieszaj masę.
Krok 7:
Wprowadź pozostałą mąkę, zagnieść gęste ciasto.
Krok 8:
Podziel całkowitą bryłę ciasta na 13-15 Kolobok.
Krok 9:
Nasmaruj arkusz pergaminu olejem i ułóż na nim kulki, lekko spłaszcz wierzch.
Krok 10:
Ciasteczka piecze się w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 11:
Ostrożnie wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia szpatułką i przenieś na talerz. Podawaj do stołu z aromatyczną herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g