ciasteczka na margarynie z kawałkami czekolady

Miękkie i kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Bardzo udane ciasto do przygotowania pachnących domowych ciasteczek. Chciałbym dodać od siebie, że nie musisz zaniedbywać zamrażania czekolady. Po zamrożeniu nie rozprzestrzenia się podczas pieczenia w piekarniku.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 65 % 51 g
420 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrusz tabliczkę czekolady na małe kawałki. Wlej czekoladę do torby i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą miksera ubij jajko z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiękczoną margarynę pokroić na kawałki i dodać do ubitej masy. Mieszaj łyżką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę mąki do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czekoladę i wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wprowadź pozostałą mąkę, zagnieść gęste ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel całkowitą bryłę ciasta na 13-15 Kolobok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj arkusz pergaminu olejem i ułóż na nim kulki, lekko spłaszcz wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasteczka piecze się w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia szpatułką i przenieś na talerz. Podawaj do stołu z aromatyczną herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy