lasagne z cukinii z grzybami

szybkie gotowanie, niezwykłe, zdrowe, smaczne i dietetyczne.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 24 % 4 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1 łyżkę do patelni. l oliwa z oliwek, tryb grzyby i wyślij na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę i czosnek, podziel na dwie części

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pierwszą część cebuli do grzybów i smaż do połowy ugotowanej, soli do smaku

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cukinię wzdłuż długich warstw o grubości 2 mm

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzy sery na grubej tarce

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 1 łyżkę na patelnię. l olej ,smaż mięso mielone, dodaj drugą część cebuli z czosnkiem, sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj startą marchewkę do mielonego mięsa i wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa mielonego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut i zdejmij z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Składanie lasagne. Formę smarujemy oliwą z oliwek i rozprowadzamy cukinię

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na cukinię rozłożyć mięso mielone, posypać ziołami i polać sosem (SOS jajka ubić w pianę, dodać kefir i otręby, wszystko dobrze wymieszać, sól do smaku)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż kolejną warstwę cukinii na farszu

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż warstwę grzybów, posyp ziołami i polej sosem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ostatnią warstwę cukinii, polej pozostałym sosem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp pozostałymi ziołami i serem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wysyłamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 170-175 stopni

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy