skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej trochę ciepłego mleka do naczynia i wlej suche drożdże, wymieszaj widelcem lub trzepaczką, pozwól drożdżom się rozpuścić.
2. W innym głębokim naczyniu wlej resztę ciepłego mleka, rozbij jajka i ubij wszystko cukrem. Następnie dodaj cukier waniliowy i sól, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Wymieszaj z ciastem i dodaj przesianą mąkę. Mąkę wprowadzamy w częściach, uzyskując pożądaną konsystencję. Na koniec wlej olej i dobrze zagniataj ciasto rękami, nie powinno być zbyt strome, ale nie przyklejaj się do rąk.
3. Przenieś ugniatane ciasto do naczynia, przykryj je, aby nie powstała twarda skorupa i umieść w ciepłym miejscu. Pozwól mu wstać kilka razy, ugniataj i zacznij gotować.
4. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj jedną dużą część ciasta i włóż do formy natłuszczonej olejem roślinnym. Rozłóż jagody i udekoruj na wierzchu paskami z pozostałego ciasta.
5. Odstawiamy ciasto, wyrastamy, smarujemy żółtkiem i wysyłamy do piekarnika. Gotuj przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g