ciasto z mrożonymi jagodami z ciasta drożdżowego

wspaniałe ciasto jagodowe z ciasta drożdżowego! Ciasto okazuje się przewiewne, delikatne nasączone sokiem z jagód. Jagody takie jak maliny, jagody, wiśnie i inne mrożone jagody są świetne. Taki deser można przygotować o każdej porze roku. Smak ciasta w domu jest niesamowity, cała rodzina zbierze się na herbatę!
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 73 % 32 g
205 kcal
IG: 9 / 3 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej trochę ciepłego mleka do naczynia i wlej suche drożdże, wymieszaj widelcem lub trzepaczką, pozwól drożdżom się rozpuścić.
2. W innym głębokim naczyniu wlej resztę ciepłego mleka, rozbij jajka i ubij wszystko cukrem. Następnie dodaj cukier waniliowy i sól, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Wymieszaj z ciastem i dodaj przesianą mąkę. Mąkę wprowadzamy w częściach, uzyskując pożądaną konsystencję. Na koniec wlej olej i dobrze zagniataj ciasto rękami, nie powinno być zbyt strome, ale nie przyklejaj się do rąk.
3. Przenieś ugniatane ciasto do naczynia, przykryj je, aby nie powstała twarda skorupa i umieść w ciepłym miejscu. Pozwól mu wstać kilka razy, ugniataj i zacznij gotować.
4. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkuj jedną dużą część ciasta i włóż do formy natłuszczonej olejem roślinnym. Rozłóż jagody i udekoruj na wierzchu paskami z pozostałego ciasta.
5. Odstawiamy ciasto, wyrastamy, smarujemy żółtkiem i wysyłamy do piekarnika. Gotuj przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy