chleb żytni dyniowy z otrębami

pyszny i zdrowy domowy chleb żytni. Robienie domowego chleba jest dobre, ponieważ możesz dodać do niego dowolne składniki i uczynić jego smak bardziej oryginalnym. Za każdym razem możesz eksperymentować, dodając różne przyprawy, nasiona. Jednocześnie chleb okazuje się znacznie smaczniejszy niż sklep, z apetyczną chrupiącą skórką.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 76 % 32 g
189 kcal
IG: 0 / 6 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię w kostkę, gotuj do miękkości. Odcedź bulion. Użyłem go zamiast wody do przygotowania ciasta i wyrabiania ciasta. Ugniatamy dynię w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na ciasto 60 ml ciepłej wody (lub wywaru z dyni), cukier, drożdże i 40 g przesianej mąki żytniej mieszamy do uzyskania gładkości. Umieść w ciepłym miejscu na około 50 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć jak "czapka", niezbyt wysoko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Resztę mąki żytniej i pszennej dobrze przesiać, wymieszać z otrębami owsianymi i przyprawami. Ciasto ugniatamy, dodajemy 70 ml ciepłej wody (lub wywaru), mieszanki mąki, soli, oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, aby było trochę za dłońmi. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte ręcznikiem, na 2-2, 5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie nasze ciasto dobrze pasowało. Obmyj go.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, użyłem szkła. Ręce również lekko smarujemy i przenosimy przyszły chleb do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykryj, pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powierzchnia ciasta powinna być wypoziomowana, tj. Możesz wykonać cięcia ostrym nożem. Posmaruj ciasto wodą i posyp sezamem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec parą w temperaturze 200 stopni. 15 minut, aby uformować skórkę. Następnie zmniejszamy do 180 stopni. i pieczemy przez około 25 minut. Gotowy chleb natychmiast & quot; myjemy & quot; wodą, pozwalamy lekko ostygnąć w formie. Następnie zawiń w ręcznik.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Chleb żytni najlepiej zjeść następnego dnia, będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby owsiane - 320   kcal/100g

Podobne przepisy