skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię w kostkę, gotuj do miękkości. Odcedź bulion. Użyłem go zamiast wody do przygotowania ciasta i wyrabiania ciasta. Ugniatamy dynię w puree.
Krok 3:
Na ciasto 60 ml ciepłej wody (lub wywaru z dyni), cukier, drożdże i 40 g przesianej mąki żytniej mieszamy do uzyskania gładkości. Umieść w ciepłym miejscu na około 50 minut.
Krok 4:
W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć jak "czapka", niezbyt wysoko.
Krok 5:
Resztę mąki żytniej i pszennej dobrze przesiać, wymieszać z otrębami owsianymi i przyprawami. Ciasto ugniatamy, dodajemy 70 ml ciepłej wody (lub wywaru), mieszanki mąki, soli, oleju roślinnego.
Krok 6:
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, aby było trochę za dłońmi. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte ręcznikiem, na 2-2, 5 godziny.
Krok 7:
W tym czasie nasze ciasto dobrze pasowało. Obmyj go.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, użyłem szkła. Ręce również lekko smarujemy i przenosimy przyszły chleb do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykryj, pozostaw w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 9:
Powierzchnia ciasta powinna być wypoziomowana, tj. Możesz wykonać cięcia ostrym nożem. Posmaruj ciasto wodą i posyp sezamem.
Krok 10:
Piec parą w temperaturze 200 stopni. 15 minut, aby uformować skórkę. Następnie zmniejszamy do 180 stopni. i pieczemy przez około 25 minut. Gotowy chleb natychmiast & quot; myjemy & quot; wodą, pozwalamy lekko ostygnąć w formie. Następnie zawiń w ręcznik.
Krok 11:
Chleb żytni najlepiej zjeść następnego dnia, będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Otręby owsiane - 320 kcal/100g