ciasto cytrusowe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
cytrynę i pomarańczę zalać wrzącą wodą i zmielić w blenderze ze skórką. W tej masie zgasić sodę.
jajka ubić z cukrem, dodać stopioną margarynę, mąkę, wszystko wymieszać i piec w wysmarowanej margaryną formie w 180°C przez 30-40 min.
jajka ubić z cukrem, dodać stopioną margarynę, mąkę, wszystko wymieszać i piec w wysmarowanej margaryną formie w 180°C przez 30-40 min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g