domowe trufle

niezwykle pyszne cukierki z posypką waflową! Przepis jest niski. Najdłużej jest wypełnić blachę do pieczenia truflami. I niezbyt drogie, co jest miłe. Można to zrobić na przykład na urodziny dziecka, w przedszkolu lub w szkole. Wszystko lepsze niż cukierki. Przynajmniej bardziej naturalny. Ulubiony przepis od dzieciństwa, teraz bardzo podoba się moim dzieciom, a nawet mężowi. Robienie ciasta to czysta przyjemność: szybko się ugniata, okazuje się plastyczne, dobrze podzielone na kawałki. Pyszne, nawet bez cukru. Zwykle robię od razu podwójną porcję ciasta, krówki i kupuję więcej gofrów. Trufle są spożywane w & quot; hurra!" Spróbuj!
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 36 % 28 g
węglowodany 57 % 44 g
408 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

więc: gotujemy jajka, wyjmujemy żółtka, pocieramy je kwaśną śmietaną, aby nie pozostały grudki.
Dodaj stopione masło i dobrze zagniataj łyżką (jeśli masło jest twarde, możesz je zetrzeć.)
wlej mąkę przez sito i dobrze ugniataj ciasto rękami. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
rozwałkuj kulki, wyciągając jedną krawędź, jak cukierki. Rozłóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. w 250'.
nie staną się bardzo rumiane, gotowość można sprawdzić, łamiąc jedno ciastko.
w międzyczasie gotujemy czekoladę: mleko, kakao, cukier i masło mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, ciągle mieszając.
osobno wcieramy gofry w talerz (lepiej zrobić to wcześniej.)
gotowy produkt za pomocą dwóch widelców zanurzamy w gorącej krówce, a następnie w gofrach.
cukierki (lub ciasteczka, jak to nazwiesz) układamy w wazonie lub w pudełku z ciasta. I na zimno. Na razie wystarczy cierpliwości. Żartować :-))
w zasadzie to wszystko. Częstować.

czasami po truflach pozostają gofry - z tego można zrobić wspaniałą kiełbasę cukierniczą, dodając kawałki ciastek i orzechy, a całość zalewając krówką czekoladową.
w przeciwieństwie do trufli zamrażamy kiełbasę w zamrażarce. Pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g

Podobne przepisy