skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc: gotujemy jajka, wyjmujemy żółtka, pocieramy je kwaśną śmietaną, aby nie pozostały grudki.
Dodaj stopione masło i dobrze zagniataj łyżką (jeśli masło jest twarde, możesz je zetrzeć.)
wlej mąkę przez sito i dobrze ugniataj ciasto rękami. Do uzyskania gładkiej konsystencji.
rozwałkuj kulki, wyciągając jedną krawędź, jak cukierki. Rozłóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut. w 250'.
nie staną się bardzo rumiane, gotowość można sprawdzić, łamiąc jedno ciastko.
w międzyczasie gotujemy czekoladę: mleko, kakao, cukier i masło mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, ciągle mieszając.
osobno wcieramy gofry w talerz (lepiej zrobić to wcześniej.)
gotowy produkt za pomocą dwóch widelców zanurzamy w gorącej krówce, a następnie w gofrach.
cukierki (lub ciasteczka, jak to nazwiesz) układamy w wazonie lub w pudełku z ciasta. I na zimno. Na razie wystarczy cierpliwości. Żartować :-))
w zasadzie to wszystko. Częstować.
czasami po truflach pozostają gofry - z tego można zrobić wspaniałą kiełbasę cukierniczą, dodając kawałki ciastek i orzechy, a całość zalewając krówką czekoladową.
w przeciwieństwie do trufli zamrażamy kiełbasę w zamrażarce. Pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g