Julienne z pieczarkami i piersiami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
usmaż pierś na maśle, a następnie pokrój w paski.
po pokrojeniu grzybów w paski.
a cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
włóż pierś z kurczaka do garnków.
następnie ułóż grzyby.
sól, pieprz.
ułóż cebulę na wierzchu.
na patelni rozpuść masło, dodaj 2 łyżki mąki i usmaż.
szybko mieszając, wlej śmietanę cienkim strumieniem.
mieszaj, aż sos zgęstnieje. Musisz spróbować, aby w sosie nie było grudek. Jeśli nadal masz grudki, przecedź sos przez sitko.
wlej sos do garnków.
posyp tartym serem na wierzchu.
umieść garnki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g