Canneloni z mięsem mielonym i warzywami

włoskie danie nie pozostawi nikogo obojętnym! To jeden z przepisów canneloni, które kolekcjonuję jako wielki miłośnik makaronu.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 47 % 21 g
261 kcal
IG: 95 / 0 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

1. Posiekaj paprykę, pieczarki, pomidory, cukinię i lekko podsmaż na oliwie z oliwek. Mięso mielone może być również używane na surowo, ale nadal czytam, że jest również trochę smażone, wtedy nadzienie ma przyjemniejszą konsystencję i łatwiej jest nadziewać canneloni.

2. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, dodaj posiekaną bazylię, pertrushkę i koperek. Dodaj przyprawy. Napełnij canneloni gotowym nadzieniem. Ważne jest, aby pamiętać, że nie należy dodawać zbyt dużej ilości mięsa mielonego, w przeciwnym razie canneloni mogą pękać podczas pieczenia.

3. Sos beszamelowy, myślę, że wszyscy wiedzą, jak gotować. Na małym ogniu masło topi się na patelni, wlewa mąkę i dobrze miesza. Rozgrzej mąkę w oleju (około pół minuty). Następnie, kontynuując ciągłe mieszanie, wlej zimne mleko(lub śmietanę) cienkim strumieniem. Sól, pieprz. Doprowadzić sos do wrzenia i trzymać w ogniu, wszystko również mieszając, jeszcze przez około minutę. Aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu dodałem więcej zieleni.

4. Umieść canneloni w naczyniu do pieczenia, ale nie za ciasno do siebie. Posyp dobrze startym serem i polej sosem. Włóż do piekarnika i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach, przez ostatnie 10 minut możesz zmniejszyć ciepło do 160.

5. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g

Podobne przepisy