skład / składniki
gotowanie krok po kroku
miód należy przechowywać w temperaturze pokojowej, aby nie był zbyt gęsty.
następnie bierzemy osobne miski-dwie sztuki. W jednym ubij miód mikserem. Drugi to schłodzone białka jaj. Białka powinny stać się trwałą białą pianą. Miód również zmieni kolor, zmieni kolor na biały. Kiedy obie masy są dobrze ubite, mieszamy je ze sobą i ponownie ubijamy. Konieczne jest, aby mieszanina stała się całkowicie jednorodna.
teraz zaczynamy wlewać do niego przesianą mąkę w małych porcjach. I wymieszaj ciasto, starając się, aby nie było grudek. W tym samym czasie dodajemy dowolny wypełniacz do woli – orzechy lub przyprawy.
teraz włóż ciasto do natłuszczonej formy (jednej lub więcej) i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż będzie gotowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
gotowe pierniki można posmarować polewą cukrową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g