skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na te wspaniałe pierniki znalazłem w zeszycie mojej babci. Podzieliła się nim ze wszystkimi swoimi przyjaciółmi, wszyscy byli bardzo zadowoleni. Te pierniki Tula są bardzo aromatyczne. Chociaż zależy to od przypraw, które do nich dodasz. Zwykle wkładam cynamon, goździki, mielony ziele angielskie (trochę), imbir i kardamon.
przygotuj ciasto: umieść patelnię w łaźni wodnej, w której mieszamy cukier z miodem i wodą. Ogrzewamy to wszystko, gdy pojawi się piana, wyłączamy i filtrujemy przez gazę. Następnie schłodzić do połowy, szybko dodać mąkę i natychmiast zagnieść ciasto. Na samym końcu dodaj masło, jedno jajko, sodę, wszystkie przyprawy. Dobrze zagnieść ciasto.
teraz zwiń go w płytkę o grubości około jednego centymetra. Następnie pokrój w prostokąty. Rozłóż gruby dżem na połowie prostokątów. Posmaruj krawędzie ubitym jajkiem. Przykryj górę innymi prostokątami i delikatnie ściśnij krawędzie.
wkładamy pierniki do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 240 stopni. Trzymamy przez dziesięć minut. Następnie wyjmij, lekko ostudź i przykryj lukrem cukrowym.
pierniki Tula kuchni rosyjskiej są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g