pierniki Tula z dżemem na miodzie i maśle

słynne pierniki też nie są trudne do zrobienia w domu! Najważniejsza jest cierpliwość!
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 87 % 59 g
294 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

kulinarny przepis na te wspaniałe pierniki znalazłem w zeszycie mojej babci. Podzieliła się nim ze wszystkimi swoimi przyjaciółmi, wszyscy byli bardzo zadowoleni. Te pierniki Tula są bardzo aromatyczne. Chociaż zależy to od przypraw, które do nich dodasz. Zwykle wkładam cynamon, goździki, mielony ziele angielskie (trochę), imbir i kardamon.
przygotuj ciasto: umieść patelnię w łaźni wodnej, w której mieszamy cukier z miodem i wodą. Ogrzewamy to wszystko, gdy pojawi się piana, wyłączamy i filtrujemy przez gazę. Następnie schłodzić do połowy, szybko dodać mąkę i natychmiast zagnieść ciasto. Na samym końcu dodaj masło, jedno jajko, sodę, wszystkie przyprawy. Dobrze zagnieść ciasto.
teraz zwiń go w płytkę o grubości około jednego centymetra. Następnie pokrój w prostokąty. Rozłóż gruby dżem na połowie prostokątów. Posmaruj krawędzie ubitym jajkiem. Przykryj górę innymi prostokątami i delikatnie ściśnij krawędzie.
wkładamy pierniki do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 240 stopni. Trzymamy przez dziesięć minut. Następnie wyjmij, lekko ostudź i przykryj lukrem cukrowym.
pierniki Tula kuchni rosyjskiej są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy