skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw obierz mandarynki, a następnie podziel je na plasterki i pokrój każdy plasterek na dwie lub trzy części.
jajka z lodówki dzielimy na żółtka i białka. Przede wszystkim pocieramy żółtka cukrem na biały kolor. Cukier bierzemy połowę, czyli pół szklanki. Następnie ubij schłodzone białka z dużą prędkością. Stopniowo wlej cukier cienkim strumieniem. Białka powinny stać się gęste i zwiększyć objętość trzy razy.
następnie łączymy żółtka z białkami, wlewamy do nich przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodaj kawałki mandarynki. Ponownie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy przez około pół godziny.
gdy ciasto mandarynkowe zostanie upieczone, pozwól mu ostygnąć bezpośrednio w formie, a następnie wyjmij i podawaj z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g